Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Borràs celebra que podrà defensar-se davant del Suprem “després d’un any de saber del cas pels mitjans”

Reitera que no ha malversat mai diner públic i que tots els comptes de quan presidia l’ILC estan auditats

Agències 17/12/2019
La diputada al Congrés Laura Borràs durant la roda de premsa posterior a la reunió de JxCat a Brussel·les, el 9 de desembre del 2019. (Horitzontal)

La portaveu al Congrés de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha celebrat que “finalment” podrà defensar-se de les acusacions de malversació per les quals el Tribunal Suprem ha decidit investigar-la “després d’un any de saber del cas pels mitjans de comunicació”. El Suprem ha obert avui una causa a Borràs per investigar si va adjudicar irregularment contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) com li sol·licitava la Fiscalia. En declaracions a Catalunya Ràdio Borràs ha reiterat que no ha malversat mai diner públic, i que tots els comptes de quan presidia aquesta institució estan auditats i publicats al portal de la transparència.

Cal recordar que el Suprem ha constatat aquest dimarts que segons l’exposició raonada que va enviar el tribunal d’instrucció número 9 de Barcelona, “existeixen indicis en l’execució de fets que podrien ser constitutius de delicte”, en concret els de prevaricació, frau a l’administració, malversació de fons públics i falsedat documental.

 

El TS també vol incloure en la seva investigació la persona beneficiaria dels divuit contractes investigats, Isaías Herrero, ja que considera que la causa és de difícil divisió. El jutjat d’instrucció es va adreçar al Suprem perquè Borràs és ara aforada.

 

Borràs ha subratllat que la investigació del jutjat d’instrucció va ser “il·legal” i que des de fa un any, també avui, s’assabenta de tot el que fa referència al cas “per la premsa”. La portaveu de JxCat ho ha considerat un “principi d’indefensió”.

 

En tot cas, ha afirmat que el que explicarà al Suprem si la cita a declarar és que no ha fet “mal ús” de diner públic ni ha “contribuït a que se’n faci”.

 

Sobre els contractes objectes de litigi, Borràs ha reiterat que responen a activitats “diferenciades”, contradient, així, l’acusació, segons la qual es van fraccionar per no haver de passar per concurs públic i així poder ser adjudicats a Herrero.

 

“Totes les persones que hi van participar saben que són activitats diferenciades. I a més, tot passava per interventor. Els diners públics estaven fiscalitzats i la informació era al portal de la transparència”.

 

Finalment, Borràs també ha subratllat que l’informe de la Guàrdia Civil en què es basa el cas conclou que les conductes que se li atribueixen “encara no són delictives”. Per això ha lamentat que la jutgessa la va investigar “de forma il·legal” i que està a les portes del Tribunal Suprem “per uns fets que no es poden considerar delictius”.