Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Barcelona inicia un expedient sancionador de 90.000 euros per l’anunci d’un lloguer que només acceptava espanyols

L’Ajuntament actua contra Idealista i The New House Barcelona per discriminació en l’accés a l’habitatge

Redacció 21/12/2019
Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania,

L’Ajuntament de Barcelona ha incoat un expedient sancionador al portal immobiliari Idealista i a la immobiliària The New House Barcelona per l’anunci d’un lloguer que discriminava per motiu d’origen. L’expedient, que pot acabar amb una multa de fins a 90.000 euros, s’ha iniciat arran d’un anunci publicat a Idealista per part de la immobiliària al juny. En aquest es restringia l’accés a l’habitatge a persones de nacionalitat espanyola, i per tant s’excloïa explícitament i “expressament” persones de qualsevol altra nacionalitat. El consistori actua després de tenir coneixement a través de la denúncia d’un ciutadà a l’Oficina per la No discriminació.
Segons ha remarcat en declaracions als mitjans el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, el procediment incoat està “en una fase avançada” i és el primer a Barcelona -i a Catalunya- que s’inicia per motius d’origen en l’accés a l’habitatge.

“Estem convençuts que no és l’únic cas”, ha dit Serra, argumentant que com que no s’estava actuant en aquest àmbit sovint no es percep com una infracció per discriminació o es desconeix que hi ha eines per protegir els drets. En aquest sentit, ha avançat, el consistori espera que no sigui l’únic expedient que iniciïn i que serveixi com un avís per als grans portals immobiliaris.

Serra ha recordat que és una infracció de discriminació segons la llei pel dret a l’habitatge i ha apuntat que és “intolerable” que hi hagi anuncis en una ciutat on un de cada cinc ciutadans és d’un país d’origen diferent de l’estat espanyol. A més, segons el consistori, la Constitució espanyola reconeix el dret de no poder ser discriminat per raó d’origen i la Directiva europea 2004/113/CE regula la prohibició en l’accés als béns i serveis.

Per tant, l’Ajuntament indica que “la privació a tot un col·lectiu, en aquest cas les persones no espanyoles, en l’accés a un bé bàsic com l’habitatge, no queda emparat pel principi de llibertat de contractació”.

289 casos d’assetjament i discriminació

Per lluitar contra l’assetjament i la discriminació en l’àmbit de l’habitatge l’Ajuntament de Barcelona està instruint 134 expedients sancionadors entre diverses matèries. S’inclouen expedients per desocupació permanent, per assetjament immobiliari o discriminació en l’ús de l’habitatge, per no destinar un habitatge HPO a residència habitual i permanent, per llogar un habitatge sense l’autorització de l’Agència de l’Habitatge i per no inscriure habitatges buits en el RHBO de l’Agència de l’Habitatge.

Per altra banda, el consistori està realitzant diligències prèvies en uns altres 155 casos detectats, de manera que la suma dels casos en els quals està treballant en aquests moments la unitat de disciplina de l’habitatge municipal és de 289 casos.

L’Oficina per la No discriminació és un servei municipal que ofereix suport psicosocial, assessorament jurídic i orientació gratuïts a aquelles persones que han viscut una situació de discriminació a la ciutat. Fins a l’agost del 2019 s’han atès 145 casos i el principal motiu denunciat, per 57 persones, ha estat discriminació per racisme o xenofòbia, que representen un 40% total dels casos.