Dissabte, 23 de gener de 2021 - Edició 912
La República

Asens reacciona a la roda de premsa de Junqueras

El candidat d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat aquest divendres que està “commocionat” després de la roda de premsa a l’ACN del candidat d’ERC al Congrés, Oriol […]

Redacció
Redacció 19/04/2019
Pla mitjà del candidat dels comuns al Congrés, Jaume Asens, durant una atenció als mitjans davant la seu de Naturgy / ACN

El candidat d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat aquest divendres que està “commocionat” després de la roda de premsa a l’ACN del candidat d’ERC al Congrés, Oriol Junqueras, des de la presó el Soto del Real, i s’ha compromès a “fer el possible des del govern” per alliberar els presos. Asens també ha proposat crear una empresa pública elèctrica per baixar el preu de la llum i fer front a oligopolis. Durant una atenció als mitjans davant la seu de Naturgy, el candidat ha explicat que volen portar la lluita contra la pobresa energètica que han fet a l’Ajuntament de Barcelona al Congrés i ha afegit que també volen prohibir les portes giratòries i imposar multes “milionàries” a grans empreses responsables de la pobresa energètica.

Durant una atenció als mitjans davant la seu de Naturgy, el candidat dels comuns ha lamentat que Junqueras hagués de respondre les preguntes dels periodistes privat de llibertat i ha “refermat” el seu compromís per alliberar tots els presos. Així, ha remarcat la importància que els comuns arribin a govern, que és on creu que poden ser “més útils”. “O hi som nosaltres o hi ha Ciutadans, i amb ells aquets objectiu serà molt més difícil”, ha advertit, per després afegir que ells són “la garantia” per aconseguir la seva llibertat.

D’altra banda, Asens ha evitat posicionar-se respecte les declaracions de Junqueras, que ha qualificat la seva candidatura com “la vacuna” a un govern de PSOE i Cs, en la mateixa línia que els comuns. En aquest sentit, ha assegurat que no vol “confrontar idees” amb Junqueras ni amb els adversaris privats de llibertat “per respecte” perquè creu que és un dia “molt dur” per molta gent del país.

La creació d’una empresa elèctrica pública, una prioritat

Pel que fa a les seves propostes programàtiques, Asens ha assenyalat el PSOE com a còmplice dels grans oligopolis energètics i els ha emplaçat a fer complir l’acord pressupostari que tenien per la creació d’una empresa pública i ha defensat que és la manera de baixar el preu de la llum. A més, també ha proposat la prohibició de les portes giratòries perquè “el bipartidisme no les aprofiti” i la imposició de multes milionàries contra les grans empreses “corresponsables” de la pobresa energètica.

En aquest sentit, el número 10 de la candidatura, Josep Vendrell, ha avisat que la pobresa energètica “mata” i ha apuntat que segons l’Associació de Ciències Ambientals 7.000 persones a l’any moren per aquesta causa, que ha vinculat a la precarietat i les desigualtats socials. Ha afegit que a Catalunya hi ha 258.000 persones en aquesta situació de pobresa i ha denunciat que Espanya es troba entre els 6 països de la Unió Europea amb una factura de la llum més cara.

“Tenim un sistema energètic profundament injust”, ha lamentat, i ha remarcat que mentre que Energy i Endesa tenen 1.400 milions d’euros de beneficis nets a l’any i Iberdrola més de 3.000 milions, hi ha persones endeutades que no poden pagar la llum. De fet, ha explicat que la primera quinzena del mes d’abril el preu s’ha incrementat en un 10% respecte el mateix període de l’any anterior i ho ha qualificat de “veritable escàndol”.

Per la seva banda, la número 3 a la llista, Mar García, ha apuntat que el sector més afectat per aquesta problemàtica són les dones i ha indicat que a Barcelona el 70% de les persones receptores d’ajuts per la pobresa energètica són dones. Així, ha reivindicat la necessitat d’un Ministeri de Feminismes perquè totes les lleis, també la de pobresa energètica, incloguin la perspectiva de gènere.

Relacionats