Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023
Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023

Aragonès: “ERC hem assumit en solitari el cost polític d’obligar l’Estat a negociar”

|

- Publicitat -

El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha lamentat que la seva formació ha estat qui “ha obert camí” per forçar una negociació però després “ha assumit en solitari el cost polític d’obligar l’Estat a negociar”. En una entrevista a ‘Nació Digital’, Aragonès ha explicat que mentre que els beneficis d’aquesta operació “se socialitzen amb tot l’independentisme” el cost l’assumeix només ERC. A l’entrevista, Aragonès també ha advertit que cal evitar que l’Estat “patrimonialitzi la bandera del diàleg” i que l’independentisme “l’abandoni”. “Hem d’agafar-la nosaltres perquè és la nostra”, ha insistit, i ha remarcat que la taula de diàleg és una oportunitat que estan “obligats” a explorar.

Publicitat

Pel que fa a la possibilitat que hi hagi un mediador a la taula de diàleg, Aragonès ha reconegut que “seria bo”, tot i que ha matisat que si això ha de suposar un “obstacle” per engegar la negociació, no s’hauria de prioritzar. També en relació a la mesa, ha considerat “absolutament lògic” que si hi assisteix el president de la Generalitat “l’acompanyi el vicepresident” i ha reivindicat, per tant, la seva assistència a les trobades.

Eleccions catalanes

En relació a les eleccions, Aragonès les ha fixat com a una “oportunitat” per engegar un nou procés d’acumulació de forces de l’independentisme. “És imprescindible tenir molt més suport perquè no ens puguin dir que no representem la majoria de la societat catalana, l’hem de representar de forma molt més clara”, ha explicat. En aquest sentit, ha assegurat que així també seran “mot més forts” en la negociació amb l’Estat.

Aragonès ha aprofitat per reivindicar el paper d’ERC en l’acord de pressupostos, quan ha explicat que van fer de “ròtula” perquè JxCat i els comuns arribessin a un consens, i ha obert la porta a “repetir els consensos” dels comptes després de les eleccions, sempre al voltant de la defensa d’un referèndum i contra al repressió. A més, ha apuntat que la CUP “hi hauria de ser”. “No hauria de defugir la seva responsabilitat en arromangar-se i assumir funcions de govern”, ha remarcat.

Et pot interessar  ERC assistirà a les manifestacions de la Diada però no especifica si anirà a la de l'ANC

El líder republicà també ha carregat durament contra el PSC, a qui s’ha referit com “el partit conservador” que hi ha al Parlament, i els a retret que s’estiguin convertint en “un dels obstacles per a la governabilitat del dia a dia”. Així, els ha recriminat que siguin contraris a pactes com els pressupostos i ha argumentat que els socialistes “tenen molt clar que el seu rival és ERC”. “Seria molt bo que tothom exigís al PSC que abandonés la posició de bloqueig perquè no es pot tenir un doble discurs i ser el partit del bloqueig a Catalunya i demanar desbloqueig a Espanya”, ha insistit, per afegir després que aquesta posició “no té sentit”.

Llei Aragonès

El vicepresident també ha carregat contra l’oposició per haver tombat la Llei de Contractes i Serveis al Parlament i ho ha atribuït a “motius electorals” perquè, com ha recordat, en el moment de registrar-se al Parlament no es va presentar cap esmena a la totalitat. “El proper dia que una filial de l’Íbex-35 es quedi uns serveis d’atenció a les persones d’ajuntaments governats per la CUP o comuns, que ningú vingui a plorar”, ha carregat. A més, s’ha referit al nom amb què s’ha conegut la norma, Llei Aragonès, i ha assegurat que ha estat “una operació de desgast” a una de les cares púbiques d’ERC feta per la CUP.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió