Dijous, 5 de Desembre de 2019 - Edició 497
La República

Aragonès considera que l’independentisme “hauria de superar el debat de la unilateralitat”

Una declaració que contradiu el document de la Conferència Nacional aprovat per la militància

Redacció
Redacció 18/08/2019
Pere Aragonès, vicepresident del Govern / ACN

S’escalfa el debat sobre la futura ponència política a ERC

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, creu que l’independentisme hauria de “superar” el debat de la unilateralitat, que considera que és fonamentalment “induït des de fora”. “Podem decidir actuar unilateralment, però si no ho podem fer, perquè no tenim la capacitat coercitiva que sí que té l’Estat, entenc que és un debat que l’independentisme hauria de superar i que en bona part ja està superat”, ha dit Aragonès en una entrevista publicada aquest diumenge a ‘El Nacional’. Pel que fa a l’aprovació dels pressupostos de 2020, celebra que el PSC, els comuns i la CUP hagin obert les portes a negociar els comptes. “Fa un any no estàvem així”, ha assegurat.

Aprovar els pressupostos es contradiu amb el document filtrar per l’entorn de Rufián

Aragonès assenyala que el primer objectiu del Govern ha de ser aprovar els pressupostos de l’any 2020. “Aquest és l’únic govern possible, perquè no hi ha una majoria alternativa a la qual representa ERC i JxCat”, assegura. Amb aquest govern han “de fer l’esforç” en aquest curs polític que ara comença a “reforçar la majoria parlamentària”, ja que considera que ho necessitaran per fer front a la sentència del Tribunal Suprem.

Els dirigents espanyols ens roben, la clau de les retallades del govern català

Respecte la retallada del 6% de la despesa del sector públic que ha ordenat el departament d’Economia, Aragonès acusa el govern espanyol d’estar transferint cada mes a la Generalitat de Catalunya els mateixos recursos del model de finançament que l’any 2018, i “es queda tot l’augment de recaptació”. “Tampoc ha resolt la pèrdua de 483 milions que el canvi en la recaptació de l’IVA té aquest any”.

Això els porta a un “impagament dels compromisos” si no “prioritzen”. “És una priorització de la despesa de l’estat del benestar en una situació d’ingressos insuficients a causa de la paràlisi del govern espanyol”, ha argumentat el titular d’Economia.

Pel que fa a unes possibles eleccions espanyoles, creu que necessiten que hi hagi un govern a l’Estat que, des de tota la discrepància política, puguin començar a seure a parlar.

 

Relacionats