Dimarts, 9 d'agost de 2022 - Edició 1475
La República

Anwar reclama als independentistes actuar “ara” sense esperar la sentència del procés

Lliçó de fermesa dels advocats L’advocat de Clara Ponsatí, Aamer Anwar, ha reclamat als dirigents independentistes “no reconèixer la legitimitat d’Espanya” perquè “ha actuat il·legalment”. El lletrat escocès creu que […]

Redacció 26/11/2018
Els advocats Jaume Alonso-Cuevillas, Neus Torbisco i Aamer Anwar durant la presentació de 'La batalla de l'exili', el 26 de novembre (horitzontal)

Lliçó de fermesa dels advocats

L’advocat de Clara Ponsatí, Aamer Anwar, ha reclamat als dirigents independentistes “no reconèixer la legitimitat d’Espanya” perquè “ha actuat il·legalment”. El lletrat escocès creu que els partits sobiranistes han d’actuar per tenir una “estratègia” per assolir la independència que no passi per “esperar” que acabi el procés judicial contra l’1-O.

L’advocat Aamer Anwar durant la presentació de ‘La batalla de l’exili’, el 26 de novembre (vertical)

En l’acte de presentació del llibre ‘La batalla de l’exili’ al Teatre Poliorama de Barcelona, ha reclamat a les forces independentistes que actuïn “ara” fent servir “la força de la gent” i sense centrar-se en el suport de la comunitat internacional. A més, ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de ser “franquista” i “de dretes” quan aborda el conflicte català.

“No estan a la presó per defensar la democràcia sinó per voler la independència”

Segons l’advocat de l’exconsellera d’Ensenyament, “el temps no juga a favor” de l’independentisme, ja que el judici comença el gener i líders processats rebran sentències de presó. A més, creu que l’Estat espanyol està intentant usar l’estratègia del ‘divideix i venceràs’ contra el partits independentistes, que “no han de caure en la trampa”. Anwar creu que després de l’actuació de l’Estat durant l’1-O i l’any següent, el dictador Francisco Franco “deu estar aplaudint a la seva tomba perquè tothom està seguint els seus passos”.

També creu que Espanya “ha trencat la legalitat internacional”, cosa que durant l’acte també ha defensat la professora de drets humans Neus Torbisco, involucrada en la causa dels líders del procés al comitè de drets humans de l’ONU. Concretament, creu que la suspensió dels diputats processats per rebel·lió “és un acte completament il·legal a nivell internacional, i això és aplicable a Espanya”. Amb tot, ha lamentat que “no hi hagi hagut cap escàndol a nivell internacional” arran de la suspensió de Llarena. És per això que, segons ella, “cal fer una campanya constant” a nivell internacional durant el judici. “Jo poso en dubte que la batalla internacional s’estigui guanyant en el nivell que s’hauria d’estar guanyant”, ha reblat.

Torbisco ha revelat que el comitè de drets humans de l’ONU ha demanat a la defensa dels líders del procés una traducció jurada de la interlocutòria “perquè no creien que pogués ser cert que el senyor Llarena diu que la violència de l’1-O és atribuïble directament als Jordis i als governants d’aquest país”. Segons ella, això vol dir atribuir una “culpa col·lectiva”, cosa “inexistent en qualsevol dret penal liberal”.

L’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, també ha intervingut destacant la importància del judici i del procés judicial en general. “És una de les causes de més importància de la nostra generació”, ha destacat, aventurant que també ho podria ser de les properes dues o tres generacions. Cuevillas ha dit que “per trobar una cosa similar” s’ha de retrocedir a l’afer Dreyfus, de fa més d’un segle a França, o el cas Mandela, a Sud-Àfrica.

Cuevillas també ha pronosticat que el judici s’acabarà abans de les eleccions municipals del proper maig, i ha ironitzat que “la separació de poders” ho “imposa”. Segons ell, dependrà del calendari electoral per saber quan arribarà la sentència, que es podria donar a conèixer fins el setembre o octubre vinent. Després, sempre segons l’advocat, el Tribunal Constitucional trigarà entre 3 i 5 anys a resoldre els recursos dels líders i, fins que això no passi, no es podrà anar al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Tot plegat, es podria allargar fins a 8 anys, ha dit, però té la confiança que “la sentència d’Estrasburg no servirà per res” perquè Catalunya ja serà independent.