Edició 2188

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de juliol del 2024
Edició 2188

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de juliol del 2024

Amnistia Internacional denuncia una “deficient” actuació de la Fiscalia per investigar la pandèmia a les residències

|

- Publicitat -

Amnistia Internacional alerta que s’està fent una investigació “deficient” sobre la pandèmia a les residències de gent gran, sobretot durant la primera onada, quan el virus es va encruelir en aquests centres i va provocar-hi centenars de morts. Un treball d’Amnistia denuncia que el tancament de les comissions d’investigació a les comunitats autònomes està provocant “una impunitat gairebé absoluta sobre els fets” i “obstaculitza l’accés de les famílies a la veritat”. L’organització lamenta una actuació “deficient” del Ministeri Fiscal i indica que el 89% de les investigacions han estat arxivades. Amnistia també critica que no es reobri la Comissió d’investigació del Parlament després de quedar aturada amb el final de la legislatura passada.

Publicitat

Segons l’organització, a Catalunya la Fiscalia va arxivar la denúncia de prop de 200 familiars amb relació a 30 residències sense prendre declaració als afectats o als professionals dels centres.

Amnistia també denuncia que la Comissió d’investigació al Parlament sobre les residències durant la pandèmia no s’hagi reobert, després que els treballs quedessin aturats quan va acabar amb la legislatura passada, el desembre del 2020. L’organització lamenta que, en lloc de la comissió, s’hagi proposat un grup d’experts, un òrgan amb menys rang i que, a més, encara no s’ha constituït.

Amnistia Internacional considera que s’han d’investigar adequadament els protocols entre residències i hospitals de la primera onada a l’estat espanyol. Segons l’organització, el Ministeri Fiscal ha conclòs que “no van ser un impediment per al trasllat hospitalari de residents malalts”, però Amnistia defensa que els protocols en vigor durant la primera onada “van provocar violacions del dret a la vida o a l’accés a la salut”.

Et pot interessar  Amnistia Internacional critica "restriccions i atacs sistemàtics" contra la protesta a Europa i assenyala casos a Catalunya i Espanya

L’organització creu que els protocols “són responsables directes de la impossibilitat d’accedir a assistència sanitària, almenys a Madrid i Catalunya, de milers de persones en els moments més durs de la pandèmia” i que, a l’hora de decidir sobre si portar un pacient a l’hospital, “no es va assegurar una valoració individual basada en el millor pronòstic, sinó que es van utilitzar criteris que van dificultar enormement els trasllats”.

Amnistia Internacional recull en l’anàlisi preocupacions per “la falta de
mecanismes i procediments adequats per saber la veritat sobre el que va passar a les residències de gent gran” i l'”impacte que va tenir per als drets humans”. L’organització conclou que fins ara les autoritats “han incomplert l’obligació d’investigar de forma exhaustiva i adequada les vulneracions del dret a la vida a les residències”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut