Edició 1778

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 08 de juny del 2023
Edició 1778

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 08 de juny del 2023

Allau de crítiques a la llei de l’habitatge aprovada pel govern espanyol, ERC i Bildu

El text limita les pujades anuals de lloguers al 3%

|

- Publicitat -

El Sindicat de Llogateres considera que la llei estatal d’habitatge seria “poc eficaç” per regular el preu dels lloguers si es tirés endavant segons el text que el govern espanyol ha acordat amb ERC i EH Bildu i ha instat els grups que li donen suport a fer-hi “canvis”. “Aquesta regulació és molt poc eficaç, té molts forats però hi ha marge per corregir-los”, ha dit Carme Arcarazo, portaveu del col·lectiu.

Publicitat

Arcarazo creu que el text tal com l’han conegut aquest divendres no funcionaria per contenir el preu dels contractes i adverteix que té “greus problemes” que obren la porta a “pujades de preu encobertes”. El col·lectiu insta els socialistes, ERC, EH Bildu, Podem, Sumar i els Comuns a millorar la llei perquè no sigui una “regulació farsa”.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat que fruit de l’acord del govern espanyol amb ERC i Bildu per a l’aprovació de la Llei d’habitatge “l’entorn polític d’ETA decidirà sobre l’habitatge de tots” els espanyols. Segons Ayuso, el seu govern recorrerà la llei als tribunals si afecta les seves competències, i la intervenció de mercat portarà Espanya “a la pobresa més absoluta”.

Topar el preu del lloguer de l’habitatge, segons Ayuso, només servirà per “disparar-ne el preu”, perquè “es contrau l’oferta, es disparen els preus i s’espanta les empreses”. Preguntada per si aplicarà el topall de preus a la Comunitat de Madrid, ha afirmat que ella “haurà de fer el que correspongui d’acord amb les seves competències”, però “no permetrà que s’empobreixi Espanya massivament”.

Per altra banda, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha criticat aquest divendres l’acord entre ERC, Bildu i el govern espanyol per aprovar la Llei d’habitatge. Segons Feijóo, és sorprenent que ERC i Bildu estiguin interessats en la política d’habitatge “d’una nació de la qual no volen formar part” i “imposin la política d’habitatge al conjunt d’Espanya”, fet que al seu entendre demostra la “debilitat” del govern de Pedro Sánchez.

Et pot interessar  El Senat aprova definitivament la Llei d'habitatge amb els vots del PSOE, ERC, Bildu i Compromís

A més, Feijóo ha advertit que “posar topalls als preus i intervenir el mercat pot suposar una disminució de l’oferta de lloguer i un increment dels preus dels lloguers fruit de la disminució dels pisos disponibles”, perquè “els propietaris en aquestes condicions no estan disposats a posar-los al servei dels ciutadans”.

En declaracions des d’Euskadi, Feijóo ha afirmat que el que cal és “una política pública d’habitatge de lloguer i una política pública per a les rendes baixes i els joves”. Per això ha afirmat que en els pròxims dies el PP presentarà una proposta per “crear ocupació fent habitatge” i “per construir habitatge a preu taxat i amb lloguer taxat, especialment per a rendes mitjanes, baixes i joves”.

A més, el portal immobiliari Pisos.com ha criticat el pacte per la nova llei de l’habitatge, ja que considera que el text generarà “una major inestabilitat del mercat”. En un comunicat, el director d’Estudis del portal immobiliari, Ferran Font, també avisa que la normativa tindrà efectes diferents a les diverses comunitats autònomes perquè “hi ha formacions polítiques que han anunciat que no aplicaran la llei”.

“Aquests desequilibris territorials derivaran en inestabilitat”, ha assegurat Font, que creu que “amb eleccions a la cantonada, s’acaba imposant una política d’habitatge partidista i a curt termini, quan hauria de ser més consensuada i a llarg termini”. En aquest sentit, ha afirmat que la nova llei “neix generant dubtes” sobre la seva viabilitat i efectivitat real. Segons ell, això pot “retardar” inversions en el món immobiliari.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió