Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Albiach demana explicacions al Govern català, després que l’executiu espanyol, amb Podemos al capdavant, aturi la inversió de l’aeroport del Prat

La líder d’En Comú Podem fa evident les dues cares del partit lila en exigir explicacions de l’executiu català i celebrar el “No” a l’ampliació de l’aeroport del Prat. Albiach demana als d’Aragonès, i no a Podemos, que a partir d’ara negociïn per a infraestructures “sostenibles”

Redacció
Redacció 09/09/2021
La líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que sigui “clar i nítid” i “certifiqui” el ‘no’ a l’ampliació de l’aeroport del Prat després que el govern espanyol hagi anunciat la suspensió de la inversió. En una entrevista a Ser Catalunya Albiach ha demanat a Aragonès que faci públic el seu posicionament perquè, segons creu, sembla que “ha volgut nedar i guardar la roba”. La líder dels comuns ha assegut que un cop es manifesti “es veurà qui mana al Govern, si Aragonès o Puigneró, si ERC o Junts”.

Aquesta pregunta d’Albiach, també pot ser fàcilment replicada a l’executiu espanyol, ja que Albiach ha questionat l’ampliació de l’aeroport, però en canvi no ha comentat que la proposta que ha fet l’executiu espanyol, suposadament, comptava amb l’aprovació de la formació lila. És a dir, que el Govern no té perquè explicar un posicionament que podria arribar a debilitar-lo, quan els seus adversaris polítics han trencat unilateralment el tracte, precisament, per evitar haver d’afrontar les pugnes internes que suposava per l’executiu espanyol.

En altres paraules, si Albiach volia que Aragonès donés la seva opinió sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat, hauria d’haver fet ella primer aquest acte de sinceritat política, i sobretot, hauria d’haver-ho comunicat abans que l’ampliació de l’aeroport fos paper mullat. Per tant, pretén que les altres formacions es desgastin per inversions abandonades per partits que han pres aquesta decisió justament per no desgastar-se.

Albiach ha celebrat el ‘no’ a l’ampliació perquè és “una victòria de la vida i la salut” i ha recordat que amb el projecte hi hauria hagut “més de 20 milions de persones més a l’any a Catalunya”. “És paradoxal demanar als catalans reciclar cada dia i en canvi des del Govern estar empenyent per a tenir obres i infraestructures més pròpies del segle passat que del XXI”, ha afegit.

En aquest sentit, ha reclamat a la Generalitat que a partir d’ara negociï per a infraestructures “sostenibles”, com per exemple en Rodalies. Cal recordar-li també a Albiach, que si realment vol aquestes inversions, en comptes de pressionar a la Generalitat, que ja porta anys exigint-ho, provi de sumar-se amb l’executiu català i fer força a Madrid per aconseguir-ho, ja que cal recordar que Podemos està al Gobierno.

La líder dels comuns al Parlament també ha assegurat que el seu espai polític ha tingut “un paper important” en la decisió, però ha remarcat que el mèrit ha estat de la ciutadania organitzada i dels posicionaments contra el projecte.