Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

Advocats d’ofici es concentren a les portes de la Ciutat de la Justícia per reclamar una retribució justa

Denuncien que els pagaments no s’actualitzen des de 2010 i reivindiquen “el valor” del seu temps

|

- Publicitat -

Més d’un centenar d’advocats d’ofici s’han concentrat aquest dijous a les portes de la Ciutat de la Justícia de l’Hospitalet de Llobregat per reclamar una retribució justa. Els lletrats han denunciat que els pagaments no s’actualitzen des de 2010 i que els mòduls pactats amb la Generalitat ja no s’ajusten a l’import que els correspondria en l’actualitat.

Publicitat

Ho ha explicat Josep Lluís Cots, advocat d’ofici d’Igualada i Barcelona, que ha lamentat que els professionals hagin perdut “un 30% del seu poder adquisitiu” tot i la quantitat “d’hores i dedicació” que destinen a la feina i que no veuen “satisfetes”. Per això, ha apuntat que continuaran mobilitzant-se fins que puguin acabar amb aquest “mal endèmic”.

La protesta ha començat a quarts de dotze del matí, quan desenes de professionals han sortit al carrer per protestar en contra de les condicions laborals en que treballen. Ho han fet amb les togues posades i amb cartells on es podien llegir missatges com ‘Cap actuació sense retribució’, ‘Advocats sense drets’ o ‘Torn d’ofici per una retribució digna’. Entre els assistents hi havia lletrats de tot Catalunya.

És el cas de Cots, que també ha estat una de les persones que ha signat el manifest inicial de reivindicacions del col·lectiu. En el seu cas, gran part de la feina la fa a Igualada, on ha criticat que pot haver-hi setmanes on s’ha de fer guàrdia durant els set dies de la setmana, durant els quals han d’estar disponibles les 24 hores.

“Es tracta d’una reivindicació històrica, ja que la gran dedicació de temps que dediquem no queda satisfeta”, ha insistit. En la mateixa línia s’ha expressat Assumpció Martínez, advocada del torn d’ofici a Barcelona en l’àmbit penal, que ha subratllat que “moltes actuacions no es paguen i s’han de fer igualment”. “Hi ha vegades que per un judici venim tres o quatre vegades i només es paga una, no podem més”, ha conclòs, “sabem defensar molt bé els drets de la ciutadania, però som els últims en defensar els nostres”.

Els lletrats han apuntat que les retribucions són competència de la Generalitat, tot i que també s’han mostrat preocupats per altres mancances de caràcter estatal, com per exemple la necessitat d’una reforma de la llei d’assistència jurídica gratuïta.

Pel que fa al procediment que s’ha de seguir, han explicat que l’articulen a través dels catorze Col·legis d’advocats de Catalunya, així com el Consell de l’Advocacia. Tot i això, han admès que els progressos són escassos, i que per aquest motiu han optat per sortir al carrer a protestar. “Intentarem fer totes les actuacions que puguem fins que ens facin cas”, ha assegurat Martínez.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió