Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Acaba la inhabilitació de Montse Venturós com a alcaldessa de Berga

|

- Publicitat -

Berga porta des del 4 d’octubre del 2018 amb alcalde accidental. Ningú va voler agafar les regnes de l’ajuntament quan el jutjat penal número 2 de Manresa va inhabilitar Montse Venturós per no haver despenjat l’estelada durant dos comicis electorals. Ella, però, va assegurar que, tot i que no signaria documents, seguiria al capdavant de la institució. Acabats els sis mesos de condemna, la desobediència proclamada ha estat més simbòlica que efectiva. Així ho reconeix ella mateixa, ja que segons ha explicat a l’ACN ho ha fet vetllant per la “integritat” dels treballadors i evitant “perjudicar” el ciutadà. Diu, però, que si els “estaments superiors que reiteren el dret a l’autodeterminació” haguessin facilitat “les eines”, la situació “hauria estat diferent”. Veïns i comerciants comparteixen que, malgrat que Berga ha viscut en un estat inèdit, la ciutat ha funcionat amb tota normalitat.

“Berga no ho ha notat perquè el municipi ha seguit funcionant”, diu Venturós. La seva inhabilitació ja ha acabat, però amb ella va perdre l’escó al govern municipal i, per tant, només podrà ser alcaldessa de nou si la candidatura de la CUP que encapçala guanya els comicis del proper 26-M.

Publicitat

La mateixa Venturós reconeix que aquest mig any no ha estat fàcil. Les qüestions de transcendència “s’han tractat amb mi igual”, però s’ha optat per evitar anar a més perquè les decisions que es prenguessin “no poguessin quedar invalidades”. També, per “salvaguardar la integritat dels treballadors” municipals, les trobades han comptat sempre amb la presència de “persones electes”.

Col·lisions de legalitats

Venturós parla de la desobediència com a “una acció col·lectiva” i agraeix el suport que ha rebut –tant a nivell ciutadà com per part d’algunes formacions polítiques- per seguir exercint “el mandat popular”. No obstant això, reconeix que “amb una legalitat pròpia, com estava previst amb les lleis aprovades l’octubre de 2017, nosaltres hauríem seguit treballant”. El problema recau en què, en el context actual, el xoc amb l’estat espanyol “sense un marc normatiu que t’acompanyi t’impedeix arribar enlloc”. Segons ella, si “haguéssim tingut una legalitat pròpia, la situació hauria estat diferent”. “Però això avui en dia no passa i estem molt més enrere que fa dos anys”, afegeix.

Et pot interessar  Borràs demana que s'aclareixin les responsabilitats d'Illa per la seva "presumpta mala gestió" durant la pandèmia

Una qüestió econòmica

Els veïns corroboren que no tenir alcalde accidental no ha canviat res. Expliquen els líders veïnals dels Pedregals de Berga, Ramon Fontquerni, i de la Valldan, Joan Pla, que en els darrers mesos s’ha notat més el malestar de la ciutat amb la gestió de la CUP que el fet que Venturós estigués inhabilitada. L’equip de govern ha practicat quatre anys de polítiques austeres per reduir l’elevat dèficit i, en conseqüència, Berga ha patit una davallada de les inversions.

“Potser s’ha notat més al final que no hi ha calers, això és el que ara copsa la gent”, diu el president dels Pedregals. Tot i mostrar-se comprensiu amb què era necessària “aquesta disminució del dèficit”, creu que “hi ha algunes petites coses que es podrien haver fet”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut