Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024
Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024

La CUP defensa que el feminisme és “més vigent que mai” i carrega contra “l’ofensiva masclista” de l’extrema dreta

Estrada ressalta les propostes per "enfortir" els serveis públics, el dret a l'habitatge i la renda bàsica universal

|

- Publicitat -

La CUP defensa que el feminisme és “més vigent que mai” i lamenta que l’extrema dreta vulgui “desviar el focus”. Així ho han apuntat els anticapitalistes en la primera roda de premsa de la campanya electoral, que han centrat en les mesures relacionades amb les qüestions de gènere. “Estem enmig d’una ofensiva reaccionària, masclista i retrògrada que intenta que tot allò que s’ha aconseguit amb la lluita feminista es tiri enrere”, ha dit la cap de llista del partit, Laia Estrada. “No estem disposades a retrocedir”, ha agregat. Per fer-ho possible, la CUP ha situat com a “claus” les propostes per “enfortir” els serveis públics, sobretot la sanitat; el dret a l’habitatge i la renda bàsica universal.

La CUP ha fet la roda de premsa per presentar les seves propostes relacionades amb el feminisme des de la Glorieta de la Transsexual Sònia, al parc de la Ciutadella de Barcelona. A banda d’Estrada també hi han intervingut la candidata per Barcelona Mar Ampurdanés i la de Tarragona Ortésia Cabrera.

Publicitat

Els anticapitalistes han demanat que el feminisme ha de servir per “revertir una situació d’opressió històrica cap a les dones” i han apostat per un moviment “de classe i interseccional”, que doni resposta “als diferents eixos de desigualtat”, com el gènere, l’origen ètnic o la classe social, segons han explicat. El partit també ha vinculat la lluita feminista amb la garantia dels drets de les persones LGTBI.

Ampurdanés ha lamentat que el feminisme hagi anat guanyant pes alhora que ha crescut un “contramoviment” i ha alertat del “perillós” discurs de l’extrema dreta, assenyalant a Vox. “Volen fer retrocedir els drets de les dones negant que existeixi violència masclista”, ha recordat.

Mesures “transversals” en perspectiva de gènere

Pel que fa a mesures concretes, Estrada ha desgranat tres àmbits concrets: enfortiment dels serveis públics, dret a l’habitatge i renda bàsica universal.

En relació amb els serveis públics, la cap de llista s’ha centrat en la sanitat i ha demanat millorar les condicions de les treballadores d’un sector molt feminitzat. Així mateix, ha reclamat un servei “de qualitat”, que garanteixi els drets sexuals i la salut reproductiva, “fer avançar” la llei per despenalitzar l’avortament i més llevadores. També ha fet referència a l’educació, apostant per reduir ràtios per “adequar-les” als estàndards europeus; i les residències de gent gran, on els anticapitalistes volen més places públiques.

Et pot interessar  Aragonès titlla la proposta de finançament d'Illa de "cafè descafeïnat i aigualit per a tothom"

En matèria d’habitatge, Estrada ha considerat “essencial” garantir habitatge social immediat per a les dones soles i les famílies monomarentals.

En relació amb la renda bàsica universal, la cap de llista ha insistit a dir, de nou, que és “essencial” la redistribució de la riquesa. “Qui s’emporta la pitjor part són les dones”, ha apuntat.

La CUP també ha posat sobre la taula la “necessitat” d’augmentar la dotació pressupostària dels serveis d’atenció a les dones víctimes de violència masclista i ha apostat per derogar la llei d’estrangeria, fer efectiva una llei “integral” LGTBI i més formació amb perspectiva de gènere. “Falten referents en noves masculinitats”, ha dit la candidata per Tarragona Ortésia Cabrera.

Estrada resta importància a les enquestes: “Són una fotografia”

Preguntada per l’enquesta del CEO publicada aquest divendres, que dona a la CUP entre 4 i 8 diputats, Estrada li ha restat importància. “Les enquestes són una fotografia, la realitat la tindrem el 12 de maig i està en mans de la gent”, ha defensat. En aquest sentit, ha ressaltat que el sondeig també apunta que les principals preocupacions dels catalans són els serveis públics, la situació econòmica i l’emergència climàtica. “Precisament són qüestions que per nosaltres són centrals”, ha assenyalat Estrada. “Portem un programa encarat a revertir aquest desmantellament dels serveis públics”, ha agregat.

La cap de llista dels anticapitalistes també ha fet una crida al vot independentista i d’esquerres i ha demanat que el 12-M “ningú es quedi a casa”. “Construir un altre país és possible i imprescindible”, ha afirmat.

‘Defensem la terra’, el lema de campanya

Coincidint amb el primer dia de la campanya electoral, aquest divendres la CUP també ha publicat a les xarxes el seu espot, que porta per lema ‘Defensem la terra’. El vídeo amb la veu en off del poeta Martí Sales fa una crida al vot per tal de fer front a l’emergència climàtica, nacional i social.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut