Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

90 anys de còmics de Tintín

L’intrèpid reporter de ‘Le Petit Vingtieme’ va començar a aparèixer a les pàgines del diari homònim fa 90 anys. Va ser un 10 de gener de 1929 quan George Remi, […]

Redacció
Redacció 10/01/2019
Còmics de Tintín a la mostra 'Tintín i la Lluna' al CosmoCaixa / ACN

L’intrèpid reporter de ‘Le Petit Vingtieme’ va començar a aparèixer a les pàgines del diari homònim fa 90 anys. Va ser un 10 de gener de 1929 quan George Remi, aliés Hergé, va publicar la seva primera aventura: Tintín al país dels soviets. La ràpida popularitat del personatge va fer que la tornada del protagonista a Bèlgica fos escenificada a l’estació de tren de Brussel·les amb gran èxit de públic.

El pòsit catòlic, anticomunista i colonialista no van frenar la popularitat de Tintín, que còmic rere còmic anava descobrint nous mons i corrent aventures fins a conquerir la Lluna vint anys abans que Neil Amstrong. Àlbum rere àlbum van anar apareixent els seus companys d’aventures: el Capità Haddock, el professor Tornassol, els detectius Dupond i Dupont. Així com els seus arxienemics: Rastapopulus, el Capità Allan o el doctor Müller. Fins a crear un cosmos conegut per la majoria d’infants i adults afeccionats a les historietes.

Les seves aventures de Tintín han estat traduïdes a 60 idiomes i es calcula que se n’han venut 200 milions d’exemplars. S’ha adaptat en diferents ocasions a la petita i gran pantalla, sent la més famosa, l’última versió d’Steven Spielberg. La seva història, també va lligada de la polèmica. En aquest sentit, l’ombra del nazisme mai s’ha escapat de la fama d’Hergé, qui va ser investigat en acabar la Segona Guerra Mundial. Tot i això, Tintín sempre serà recordat com el boy-scout que corria aventures en nom del bé i de l’amistat.