Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Manresa impulsarà una bateria de mesures per lluitar contra la inseguretat i l’incivisme

Les noves mesures inclouen un reforç d'efectius a la Policia Local, més eines de mediació o la firma d'un gran Pacte de Ciutat

|

- Publicitat -

Manresa posarà en marxa una bateria de mesures per lluitar contra la inseguretat i l’incivisme que inclou un reforç d’efectius a la Policia Local, més eines de mediació o la firma d’un gran Pacte de Ciutat. Així ho ha explicat aquest dimarts l’alcalde, Marc Aloy, qui ha concretat, que una reestructuració interna de la Policia Local permetrà reforçar els agents al carrer a partir del 2024 en una quinzena d’efectius. Les mesures s’han exposat a la Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència, celebrada el passat dimarts a la tarda amb la participació d’una cinquantena de representants polítics i entitats de la ciutat. Ha estat la més multitudinària de les set que s’han celebrat i la va presidir el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena.

Les mesures que va presentar el dimarts l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, per combatre la inseguretat i l’incivisme s’estructuren en sis eixos i en total comportaran una inversió al voltant del milió d’euros.

Publicitat

Aloy ha explicat que més enllà de la quinzena d’agents nous que sortiran al carrer a partir del mes de gener, també hi haurà un important reforç de les polítiques socials, sobretot centrades en la prevenció i en la intervenció individual i grupal. L’alcalde ha detallat que es desplegaran cinc programes: d’intervenció social per a les persones consumidores al carrer, d’intervenció especialitzada en conflictes, de treball individualitzat cas a casa de tots els àmbits d’intervenció, de treball amb famílies i entorn i també una estratègia de sensellarisme.

D’altra banda, dins de l’àmbit de civisme, s’incrementarà la mediació veïnal, es revisarà l’ordenança de civisme i multes, es reforçaran les campanyes de civisme i es redactarà una nova ordenança que ha de regular els patinets.

Una de les idees d’Aloy també és poder signar un gran Pacte de Ciutat per la Seguretat, el Civisme i la Convivència treballat i consensuat amb la resta de grups municipals i obert a entitats i institucions que han participat en la Taula. Aquest pacte es començarà a escriure a partir de les aportacions recollides en la mateixa Taula.

Et pot interessar  La Catalunya Central celebra un Sant Jordi multitudinari amb les roses i llibres de protagonistes

Les noves mesures se sumen a les que s’han anat posant en marxa els darrers dos anys, com el desplegament de patrulles mixtes entre Mossos d’Esquadra i Policia Local; la instal·lació de càmeres de vigilància a la via pública; l’Operatiu Tremall per detenir delinqüents multireincidents; programes socials específics destinats a joves migrats sols destinats al sensellarisme juvenil o la nova comissaria de proximitat compartida entre Mossos d’Esquadra i Policia Local, ara ja en obres.

De la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat que la problemàtica és “complexa i polièdrica” i per això és important que s’afronti des de diferents àmbits. “He vist un ajuntament, un cos de mossos, de policies locals i un teixit associatiu i comunitari disposat a detectar els problemes que es van produint i afrontar-los”, ha assenyalat el conseller.

Una Taula amb participació rècord

La Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència s’ha ampliat respecte les convocatòries anteriors per incorporar més entitats i agents de la ciutat amb la voluntat que sigui més transversal i efectiva. Entre d’altres, s’han convocat els cossos policials, els grups municipals, els col·legis professionals, representants de veïns i del comerç local, entitats socials, agents econòmics, la fiscalia, el departament de Justícia i representants dels àmbits educatiu i de salut mental, a més dels col·lectius que van convocar les dues concentracions que van aplegar a Manresa centenars de persones.

La convocatòria de la Taula arriba tres setmanes després de la baralla multitudinària que va tenir lloc al Passeig Pere III, en ple centre i a plena llum del dia, en què dos grups de joves va llançar-se taules i cadires d’una terrassa. Quatre dies després, una operació policial conjunta entre Mossos, Policia Local i Policia Nacional va acabar amb 11 detinguts, 8 dels quals menors. Arran de la baralla, es van convocar dues concentracions de signe contrari: una per denunciar la inseguretat que es viu a la ciutat amb el lema ‘Manresa diu prou’ i l’altra per condemnar el racisme.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut