Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Ustec critica l’acord pressupostari entre Govern i PSC perquè “aposta més per l’educació concertada que per la pública”

ACN Barcelona – El sindicat de docents Ustec ha criticat aquest dimecres l’acord de pressupostos de la Generalitat entre el Govern i el PSC, assegurant que només fa aportacions “cosmètiques” […]

Agències 01/02/2023

ACN Barcelona – El sindicat de docents Ustec ha criticat aquest dimecres l’acord de pressupostos de la Generalitat entre el Govern i el PSC, assegurant que només fa aportacions “cosmètiques” i que aposta més per l’educació concertada que per la pública. En aquest sentit, considera insuficient l’augment de despesa i demana millores laborals i més plantilla. “Són els pressupostos de la concertada, s’incrementen les seves partides mentre es deixa les nostres demandes fora. És evident que l’aposta del Govern és la concertada i anar privatitzant l’educació a base d’infrafinançant-la, introduir formes d’organització i gestió gerencials i incorporar polítiques educatives liberals que beneficiïn les empreses i grans corporacions”, conclou el sindicat.

En concret, Ustec assegura que 12,4 milions van a les llars d’infants privades i, en canvi, no hi ha proposta per la creació de més oferta de places públiques. A més, proposa una dotació de 800 euros per alumne i curs a tot l’alumnat d’I2 de totes les llars d’infants privades de Catalunya, i amb un mòdul addicional d’uns altres 800 euros per a l’alumnat vulnerable d’I2, amb l’objectiu que aquestes subvencions reverteixin en els descomptes corresponents per a les famílies. Això, segons el sindicat, és una manera de “comprar” les escoles privades perquè acullin alumnat vulnerable i també una manera de salvar la subsistència d’aquests centres privats davant la davallada demogràfica. L’augment del pressupost per a concerts en 39 milions, “és una altra aportació que té la finalitat de salvar l’escola concertada davant la davallada demogràfica”, diu Ustec.

Pel que fa a la partida per a l’escola inclusiva, la considera insuficient per cobrir la manca de recursos. “461 places entre mestres d’educació especial i orientacions per tot Catalunya no toca ni a un per cada deu centres, diu el sindicat”.

Destinar 29,4 milions per a la contractació de monitors “només pot voler dir externalització d’algun servei”, com a les tardes del setembre per avançar l’inici del curs escolar, vaticina Ustec, que ho considera “tèrbol i perillós”.

Per tot això, considera que en aquest acord no hi ha cap partida que desplegui amb eficàcia el decret d’escola inclusiva, que faci front als barracots ja estructurals, que doni resposta a la manca de recursos humans i materials per dur a terme una educació de qualitat, que abordi la segregació escolar abocant recursos als centres de més complexitat i, en canvi, “sobrefinancen la concertada per generar més segregació” Tampoc veuen que reverteixin del tot les retallades que pateixen els docents des del 2010 o millorin les seves condicions laborals. “En definitiva, un acord decebedor perquè aporta inversions cosmètiques, temes més propagandístics que reals, uns pressupostos que mantindran tots els problemes de l’educació pública i el seu infrafinançament mentre inverteixen en la concertada i en empreses privades”, finalitza.

El pressupost del Departament d’Educació serà de 6.826 milions d’euros per al 2023, 675 més que el del 2022, un increment de l’11%. Segons fonts de la Conselleria, el pressupost inclou un increment de 487 MEUR per consolidar 6.804 docents al sistema educatiu. A més, hi ha 289 MEUR per incrementar el personal d’administració i serveis (PAS) i el d’atenció educativa (PAE) en 307 dotacions. En total, seran 4.355 MEUR en personal, un 13,3% més que en el pressupost anterior. Els comptes inclouen també 84,7 MEUR per garantir la gratuïtat del P2 tot l’any, 52,3 milions més que el 2022; i 590,5 milions per a l’escola inclusiva, un 11,8% més (+69,5 MEUR).

També s’augmentarà en 39 MEUR el pressupost a concerts educatius, amb +28,1 MEUR a la millora del mòdul de funcionament i +10,9 MEUR a despeses de funcionament, i 23,7 MEUR més al pla d’equipaments educatius (fins als 138 MEUR). També hi haurà 58 MEUR per al desplegament del Pacte contra la segregació escolar.