Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

UP insisteix a vacunar pagesos i treballadors de la campanya de la fruita perquè són un “sector essencial”

ACN Lleida.-Unió de Pagesos (UP) ha insistit en la necessitat de vacunar contra la covid-19 pagesos i treballadors de la fruita dolça. Consideren que són un sector “estratègic” i essencial […]

Agències 12/03/2021

ACN Lleida.-Unió de Pagesos (UP) ha insistit en la necessitat de vacunar contra la covid-19 pagesos i treballadors de la fruita dolça. Consideren que són un sector “estratègic” i essencial perquè produeixen aliments i no entenen que abans es vacuni a policies i militars. Per aquest motiu, han reclamat que no siguin els darrers en ser vacunats per tal de garantir la campanya de la fruita que començarà properament a Ponent amb l’aclarida de les primeres varietats com les cireres. UP també ha reclamat al govern de l’Estat que es faci càrrec de la gent que no té papers i busca feina ja que els pagesos no els poden contractar. Així mateix, també han reclamat ajuts per fer front a una nova campanya que haurà de conviure amb la prevenció contra el virus.

El membre de la permanent d’UP, Josep Cabré, ha remarcat que els pagesos del sector de la fruita i els treballadors que la recol·lectaran no poden ser els darrers en ser vacunats contra la covid-19. Ha afegit que des del “respecte” i sense entrar a fer demagògia, no entenen com s’està prioritzant la vacunació a col·lectius com la policia o els militars abans que a ells que es dediquen a produir aliments per a la societat. És per això que ha remarcat que des del sindicat no renuncien a la vacunació de pagesos i treballadors del camp perquè si algú agafa la covid-19 mentre es cull, és un problema per substituir-lo. Cabré ha assenyalat que a 15 dies de l’inici de la campanya, cal parlar-ne i dialogar sobre aquest assumpte i ha demanat als polítics que se’n recordin.La campanya d’enguany ve més avançada que altres temporades per les temperatures altes del febrer. Ara s’entrarà en un període de “risc” per les glaçades ja que els fruiters han començat a florir i si el termòmetre cau per davall de zero graus, es poden produir pèrdues. UP ha recordat que els preus de l’anterior campanya són “acceptables” però han lamentat la pèrdua de producció, per la qual cosa la rendibilitat per al pagès no ha estat òptima ja que s’arrosseguen pèrdues de les crisis dels darrers anys. En aquest sentit, Cabré ha assenyalat que des del sindicat continuen demanant un pla d’arrencada estatal de 10.000 hectàrees en préssec, nectarina i paraguaià per poder ajustar preus i que tothom “s’hi pugui guanyar la vida”. El sindicat també ha afegit que continuaran demanant que el sector de la fruita pugui accedir als ajuts de la PAC, no sense “prendre diners a companys d’altres sectors” però si retallant les partides a grans terratinents o empreses públiques que tenen terrenys agrícoles. El responsable de temporers del sindicat, Jaume Pedrós, també ha demanat a l’Administració que faci el possible perquè el pagès que contracta treballadors de proximitat rebi algun tipus d’ajut. Des d’UP s’ha instat a diferenciar clarament el que són treballadors temporers d’una persona sense sostre per tal que el sector no hagi de pagar sempre les conseqüències de la problemàtica de cada estiu amb la gent que ve a Ponent per treballar al camp i no pot perquè no tenen papers.