ACN Barcelona – Un informe de l’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE), NOVACT i SUDS assenyala empreses israelianes que operen a Catalunya i que amb les seves activitats econòmiques “contribueixen” a l’ocupació de Palestina. L’estudi publicat aquest dijous investiga una vintena de companyies que operen en assentaments israelians a Palestina i conclou que el capital israelià que ha penetrat en la darrera dècada a Catalunya en sectors com l’immobiliari i el turístic està vinculat amb “activitats econòmiques que contribueixen de forma directa o indirecta amb el desenvolupament i la viabilitat dels assentaments il·legals” als territoris ocupats de Palestina”, o bé té relacions amb el sector militar i de ciberseguretat” israelià.
La recerca feta per l’ODHE, NOVACT i SUDS investiga una vintena d’empreses que operen en assentaments il·legals en territori palestí ocupat i en detecta que també operen a Catalunya, per la qual cosa les organitzacions consideren que el sector immobiliari i turístic català tenen “complicitat” amb l’ocupació.
Pel que fa al sector immobiliari, l’informe apunta, entre d’altres, a Neinor Home, amb gran presència al sector immobiliari espanyol, la inversora israeliana Galil Capital, o Nadlan Spain, especialitzada en edificis amb arrendataris, propietats d’ús turístic i residències de gent gran a diverses ciutats de l’Estat, entre elles Barcelona, Rubí i Sabadell.
En el cas del sector turístic, l’estudi cita Next Point, especialitzada en l’adquisició d’edificis destinats a apartaments turístics i geriàtrics, la cadena hotelera Leonardo, que forma part del grup israelià Fattal Group, o Nitsba Holding 1995 Ltd, propietària de l’hotel Cortés de Barcelona. L’informe de l’ODHE, NOVACT i SUDS també assenyala a plataformes de viatges com Booking, Airbnb, TripAdvisor, Expedia o Edreams per “promocionar el turisme en assentaments il·legals” tot ubicant-los “falsament” a Israel, diuen les entitats que han elaborat el document.
En el document, l’ODHE, NOVACT i SUDS plantegen algunes recomanacions a institucions, empreses i ciutadans per evitar tractar amb empreses implicades en l’ocupació de territoris palestins. Per exemple, demanen a les institucions “activar mecanismes legals, fiscals i tècnics” per desencoratjar l’atracció de capital que provingui d’empreses, activitats econòmiques o inversions en els assentaments a Palestina, així com posar fi als contractes públics amb aquestes empreses. També reclamen el tancament de l’oficina d’ACCIÓ a Tel Aviv i no fer missions econòmiques d’empreses catalanes a Israel.
Pel que fa a les empreses, les organitzacions demanen establir “sistemes de deguda diligència” per prevenir “impacte negatius en els drets humans” de les seves activitats, així com tallar les activitats econòmiques, comercials i financeres amb empreses amb activitats econòmiques a territoris palestins ocupats. Finalment, l’ODHE, NOVACT i SUDS demanen als ciutadans fer un “consum responsable” en l’àmbit immobiliari i del turisme.