Edició 2263

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 05 de octubre del 2024
Edició 2263

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 05 de octubre del 2024

Un informe assenyala empreses israelianes que operen a Catalunya i “contribueixen” a l’ocupació de Palestina

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un informe de l’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE), NOVACT i SUDS assenyala empreses israelianes que operen a Catalunya i que amb les seves activitats econòmiques “contribueixen” a l’ocupació de Palestina. L’estudi publicat aquest dijous investiga una vintena de companyies que operen en assentaments israelians a Palestina i conclou que el capital israelià que ha penetrat en la darrera dècada a Catalunya en sectors com l’immobiliari i el turístic està vinculat amb “activitats econòmiques que contribueixen de forma directa o indirecta amb el desenvolupament i la viabilitat dels assentaments il·legals” als territoris ocupats de Palestina”, o bé té relacions amb el sector militar i de ciberseguretat” israelià.

La recerca feta per l’ODHE, NOVACT i SUDS investiga una vintena d’empreses que operen en assentaments il·legals en territori palestí ocupat i en detecta que també operen a Catalunya, per la qual cosa les organitzacions consideren que el sector immobiliari i turístic català tenen “complicitat” amb l’ocupació.

Publicitat

Pel que fa al sector immobiliari, l’informe apunta, entre d’altres, a Neinor Home, amb gran presència al sector immobiliari espanyol, la inversora israeliana Galil Capital, o Nadlan Spain, especialitzada en edificis amb arrendataris, propietats d’ús turístic i residències de gent gran a diverses ciutats de l’Estat, entre elles Barcelona, Rubí i Sabadell.

En el cas del sector turístic, l’estudi cita Next Point, especialitzada en l’adquisició d’edificis destinats a apartaments turístics i geriàtrics, la cadena hotelera Leonardo, que forma part del grup israelià Fattal Group, o Nitsba Holding 1995 Ltd, propietària de l’hotel Cortés de Barcelona. L’informe de l’ODHE, NOVACT i SUDS també assenyala a plataformes de viatges com Booking, Airbnb, TripAdvisor, Expedia o Edreams per “promocionar el turisme en assentaments il·legals” tot ubicant-los “falsament” a Israel, diuen les entitats que han elaborat el document.

En el document, l’ODHE, NOVACT i SUDS plantegen algunes recomanacions a institucions, empreses i ciutadans per evitar tractar amb empreses implicades en l’ocupació de territoris palestins. Per exemple, demanen a les institucions “activar mecanismes legals, fiscals i tècnics” per desencoratjar l’atracció de capital que provingui d’empreses, activitats econòmiques o inversions en els assentaments a Palestina, així com posar fi als contractes públics amb aquestes empreses. També reclamen el tancament de l’oficina d’ACCIÓ a Tel Aviv i no fer missions econòmiques d’empreses catalanes a Israel.

Pel que fa a les empreses, les organitzacions demanen establir “sistemes de deguda diligència” per prevenir “impacte negatius en els drets humans” de les seves activitats, així com tallar les activitats econòmiques, comercials i financeres amb empreses amb activitats econòmiques a territoris palestins ocupats. Finalment, l’ODHE, NOVACT i SUDS demanen als ciutadans fer un “consum responsable” en l’àmbit immobiliari i del turisme.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió