Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Un documental recorda la formació del primer govern d’unitat de la Generalitat post dictadura

ACN Barcelona – Un documental d’Albert Solé i Joan Salicrú recorda la formació del primer govern d’unitat de la Generalitat després de la dictadura de Franciso Franco. ‘Tarradellas, govern d’unitat’ […]

Agències 08/09/2022

ACN Barcelona – Un documental d’Albert Solé i Joan Salicrú recorda la formació del primer govern d’unitat de la Generalitat després de la dictadura de Franciso Franco. ‘Tarradellas, govern d’unitat’ fa una “relectura” d’aquell període i analitza la “importància” de la capacitat de diàleg que van demostrar Josep Tarradellas i els polítics d’aquella generació. L’objectiu del treball és mostrar la singularitat d’aquell govern provisional, un moment que consideren que encara està poc estudiat. ‘Tarradellas, govern d’unitat’, s’emetrà a les televisions locals coincidint amb la Diada.

El documental es fonamenta en les vivències i relats de com ho van viure els protagonistes d’aquell període, com ara els consellers del govern d’unitat. Entre ells, Narcís Serra, que va ser conseller de Política Territorial i Obres Públiques del PSC; Ramon Espasa, conseller de Sanitat pel PSUC i impulsor del mapa sanitari de Catalunya, o Jordi Pujol, conseller polític per CDC durant tot el mandat, entre molts altres.

També crea un fil argumental sobre aquell temps i la figura de Tarradellas amb les reflexions de Jordi Pujol, com a primer president de la Generalitat després de les eleccions del 1980, i Pere Aragonès, actual president de l’executiu català.

El documental s’ha presentat aquest dijous al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona. Hi han assistit els directors Albert Solé i Joan Salicrú, el biògraf Joan Esculies i alguns dels protagonistes del treball. S’estrenarà l’Onze de Setembre a les televisions locals i la plataforma de La Xarxa, ‘Xala!’.