Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

UGT reclama que les treballadores de la llar i de cures tinguin accés a la renda mínima per la crisi del coronavirus

ACN Barcelona.-La UGT ha reclamat més protecció econòmica i de salut per a les treballadores de la llar i de cures durant aquesta crisi sanitària pel coronavirus. El col·lectiu, format […]

Avatar
Agències 30/03/2020

ACN Barcelona.-La UGT ha reclamat més protecció econòmica i de salut per a les treballadores de la llar i de cures durant aquesta crisi sanitària pel coronavirus. El col·lectiu, format per unes 90.000 persones a Catalunya, es considera essencial en el nou decret de confinament total aprovat pel govern espanyol. “Són treballadors i treballadores que estan desenvolupant la seva activitat en domicilis particulars, sense estar incloses en la llei de prevenció de riscos laborals, i amb una gran facilitat de ser acomiadades sense tenir l’opció sol·licitar una prestació per desocupació”, ha recordat el sindicat, que ha exigit assegurar la protecció econòmica dels treballadors de la llar i de cures “integrant-los en la possible renda mínima que s’està creant”.

“També necessitem articular un protocol de prevenció de riscos, amb recomanacions d’autoprotecció per a les persones treballadores i obligacions per a les ocupadores, que han de proporcionar les mesures necessàries per assegurar la salut i seguretat”, ha continuat la UGT, que ha recordat que un cop acabada la crisi sanitària pel covid-19 caldrà “ratificar el conveni 189 de l’OIT per equiparar la protecció d’aquestes treballadores a les treballadores del Règim general de la Seguretat Social” .El reial decret llei 10/2020 considera serveis essencials els prestats per persones treballadores que atenguin majors, menors, persones dependents o persones amb discapacitat, i també les que realitzin serveis de neteja. Segons el sindicat, amb aquesta ambigüitat es pot entendre que es considera essencial l’activitat de les persones, majoritàriament dones i gran part d’elles estrangeres, contractades sota la relació laboral especial de servei de la llar familiar, realitzin tasques de cures o tasques de la llar.