Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Torra situa la recerca i la investigació com a “peça central” del creixement del país

ACN Barcelona.-El president de la Generalitat, Quim Torra, ha situat la recerca i la investigació com a “peça central” en el desenvolupament i el creixement del país en el marc […]

Avatar
Agències 03/12/2019

ACN Barcelona.-El president de la Generalitat, Quim Torra, ha situat la recerca i la investigació com a “peça central” en el desenvolupament i el creixement del país en el marc de la gala d’entrega dels Premis Nacionals de Recerca 2018, que s’ha celebrat aquest dimarts a Barcelona. Torra ha entregat els guardons acompanyat de la consellera d’Empresa i Coneixement i presidenta de la Fundació Catalana de Recerca i la Innovació, Àngels Chacón. El president ha destacat també que els premis fan visible la “qualitat” d’un ecosistema de recerca que situa Catalunya en el “primer nivell de l’àmbit del coneixement” i serveixen per reconèixer un dels àmbits “fonamentals” en els quals “treballem com a país, la revolució del coneixement”.

El cap de l’executiu català ha recordat que per situar la recerca “en el lloc que mereix”, des del Govern s’ha impulsat el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement i la Llei de la ciència, que ja té a punt l’avantprojecte. Aquestes eines han de permetre “intensificar” els vincles entre els diferents actors i construir una economia que tingui en el coneixement “el seu eix vertebrador”.Pel que fa als guardons, el Premi Nacional de Recerca ha estat per a la cosmòloga i astrofísica teòrica Licia Verde. La professora d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) ha dut a terme troballes pioneres sobre l’origen, la composició, l’estructura i l’evolució de l’univers, que l’han convertit en una de les cosmòlogues més prominents del món.El Premi Nacional de Recerca al Talent Jove ha estat per a l’olotí Marc Güell, investigador principal del Grup de Recerca en Biologia Sintètica Translacional del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). El guardonat està especialitzat en edició gènica i biologia sintètica, disciplines aplicades a pacients en espera d’òrgans per transplantaments, i malalts amb acne o distròfia muscular.El Premi Nacional de Comunicació Científica ha estat per al programa NanoEduca, de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE), del Departament d’Ensenyament. Aquest programa introdueix la nanociència i la nanotecnologia a alumnat i professorat de secundària i batxillerat.El Premi Nacional de Mecenatge Científic ha estat per a la Fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l’Alzheimer, per la promoció de la recerca en aquesta malaltia i els problemes cognitius de l’envelliment.Finalment, el Premi Nacional al Parternariat Publicoprivat en R+I ha estat per a Repsol-BSC Research Center (RBRC), de Repsol i el Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS). El seu objectiu és fer front als problemes geofísics i a un ampli espectre d’altres reptes de Computació d’Alt Rendiment.