Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Sanitaris migrants reclamen poder ajudar hospitals i residències contra el coronavirus: “La mort no entén de papers”

ACN Barcelona.-Un grup de sanitaris migrants ha reclamat poder exercir en hospitals i residències mentre duri la crisi del coronavirus. Es tracta d’un col·lectiu d’uns 70 infermers i 10 metges […]

Avatar
Agències 31/03/2020

ACN Barcelona.-Un grup de sanitaris migrants ha reclamat poder exercir en hospitals i residències mentre duri la crisi del coronavirus. Es tracta d’un col·lectiu d’uns 70 infermers i 10 metges que resideixen a Barcelona però en situació irregular. “La mort no entén de papers, la vida entén de solidaritat”, constaten fonts del grup. Tots ells estan titulats als seus països d’origen i han treballat de la seva professió, però en no tenir els papers ara no poden exercir. Per aconseguir-ho, demanen que les administracions dissenyin un permís que els permeti treballar, tot i que no volen que se’ls pagui per la feina. “Nosaltres hi som per ajudar”, remarca Juan Carlos García, metge especialista en medicina interna de Nicaragua i un dels peticionaris del permís.

Segons fonts consultades per l’ACN del col·lectiu ‘Infermer@s Colombians i Llatins’ –que preveu canviar el nom en haver ampliat els països representats-, es tracta de professionals “amb molta experiència” en diversos àmbits i que “només volen ajudar”. “Estem disposats a col·laborar i a posar en risc les nostres pròpies vides en benefici de la població d’aquí”, remarquen.Recorden que, com a sanitaris, se senten amb la “responsabilitat” d’ajudar en aquesta situació de pandèmia i demanen que es prioritzi “el plantejament ètic i professional” a la “ideologia i les administracions”.Qüestió de voluntat políticaEl col·lectiu de sanitaris creu que és una qüestió de “voluntat política” que se’ls permeti exercir de la seva pròpia professió. En aquest sentit, lamenten que es digui que hi ha “manca de personal” sanitari i que s’estigui demanant que estudiants sense titulació o metges jubilats s’incorporin al sistema, quan hi ha “gent jove migrant i amb molta experiència que s’ha de quedar a casa”. Insisteixen que amb aquest permís no pretenen ni cobrar, ni aconseguir els papers, sinó “ajudar”. De moment, han ampliat la crida a sanitaris d’arreu de l’Estat perquè se sumin a la iniciativa.Oportunitat per “trencar” amb el racismeA més, creuen que aquest permís implicaria una “oportunitat” per a “vincular-se d’una altra manera” amb la migració. Consideren que es podria “trencar” amb el racisme i la “desconfiança” que hi ha vers els migrants i així es mostraria “una altra imatge”, amb professionals i gent experimentada “a qui no importa ajudar”. “Som part de la solució i no del problema”, conclou García.