Edició 2321

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de desembre del 2024
Edició 2321

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de desembre del 2024

Retiren prop de 62.000 peixos invasors als canals de Seròs, Balaguer, Térmens i Lleida

|

- Publicitat -

ACN Lleida – El buidatge dels canals de Balaguer i Térmens, a la Noguera, i de Seròs i Lleida, al Segrià, per a treballs de manteniment i millora, ha motivat la retirada de prop de 62.000 peixos invasors. La directora tècnica de la consultora ambiental Eccus, Clara Companys, apunta que l’escalfament de l’aigua pel canvi climàtic afavoreix la proliferació d’aquestes espècies i creu que anirà a més els propers anys. Fins i tot al canal de Balaguer hi van trobar una invasió de musclos i cloïsses asiàtiques que cobria la solera del canal com si fos un mantell. Per contra, s’han preservat prop de 3.000 exemplars d’espècies autòctones, bàsicament barb caní. Les tasques formen part de les actuacions d’Endesa per mantenir en estat òptim aquestes instal·lacions.

El buidatge dels canals hidroelèctrics de Ponent ha tret a la llum la dada desfavorable i alarmant de l’augment descontrolat d’espècies invasores en aquestes infraestructures hidràuliques. En el cas de la cloïssa, els seus exemplars folren per complet les soleres dels canals com si fossin una immensa catifa, que a simple vista es podria confondre amb grava, i en el cas del musclo zebrat, s’ha detectat que comença a adherir-se als murs i a les parets laterals dels canals. Clara Companys explica que no tenen perquè provocar danys a la infraestructura però sí que poden comportar una davallada del rendiment  hidroelèctric si es situen en reixes o parts per on ha de circular l’aigua.

Publicitat

Al marge d’aquestes espècies – impossibles de comptabilitzar, donat el seu gran volum,  que es treuen a palades -, s’han trobat 61.778 exemplars de peixos invasors, amb l’albor (35.999 ‘Alburnus alburnus’) al capdavant, que malgrat tot, ha patit un descens en comparació amb campanyes anteriors. El segueix el gobis (18.310 ‘Gobio gobio’), la brema blanca (4.609 ‘Blicca bjoerkna’) i la madrilleta vera (1.584 ‘Rutilus rutilus’). També s’han localitzat en aquests canals, entre d’altres, exemplars de carpa (Cyprinus carpio) i de silur (Silurus glanis). Gran part d’aquestes espècies sacrificades s’envien al Centre de Fauna de Vallcalent, a Lleida, com a aliment dels exemplars que s’hi recuperen.

La dada positiva és la del rescat de 2.776 exemplars d’espècies autòctones, on destaquen individus de barb caní (2.234 Salaria fluviatilis) i de bagra (118 Squalius cephalus). En aquesta llista també hi ha, entre d’altres, truites (Salmo tutta) de diferents mides, granotes (Pelophylax perezi) i llops de riu (Barbatula sp), que es tornen a la infraestructura aigües avall. En aquesta campanya, a més, s’ha detectat una varietat més gran d’espècies locals, la qual cosa també es té en compte com un fet positiu.

El rescat s’ha fet a peu i mitjançant l’ús de pesca elèctrica, un sistema que consisteix en una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els exemplars durant només uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres. Tots els peixos s’han anat classificant i, segons el tipus d’espècie – si és local o forana – i de la seva mida, s’han anat dipositant en uns petits tancs isotèrmics, que compten amb oxigen, per traslladar-los novament al riu. Se n’ha encarregat l’equip especialitzat de l’empresa Eccus SL. Així, un equip de professionals, proveïts amb l’equip de pesca, salabres i galledes, han recorregut la solera dels canals des de la sortida de turbines fins a l’entrada al sifó, sempre en direcció aigües avall per comprovar que cap individu es quedava embarrancat als tolls. De manera simultània, altres tècnics recorren la banqueta dreta del canal amb els mitjans i eines necessàries per l’extracció, identificació i estabulació dels individus rescatats. Les tasques s’han fet amb la col·laboració de l’Associació de Pescadors i del cos d’Agents Rurals.

El buidatge periòdic s’inclou dins el pla de la companyia Endesa que té com a objectiu mantenir en òptim estat les seves instal·lacions al mateix temps que fomenta el respecte i protecció del medi ambient.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió