Edició 2273

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 15 de octubre del 2024
Edició 2273

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 15 de octubre del 2024

Parlon es proposa “revertir la corba delinqüencial” a Catalunya i anuncia un pla contra les armes blanques

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La consellera d’Interior, Núria Parlon, s’ha proposat l’objectiu de “revertir la corba delinqüencial” a Catalunya, i ha reconegut que tot i que els índexs de seguretat són “raonablement positius”, les dades d’algunes tipologies delictives han empitjorat. En aquest sentit, ha anunciat que en les properes setmanes s’implementarà un pla específic contra les armes blanques. En la seva compareixença al Parlament, també ha reconegut que l’ocupació en la seva vessant delinqüencial està generant “greus problemes de convivència”. “L’excusa no pot ser que com que tenim problemes d’habitatge som permissius davant de les ocupacions delinqüencials”, ha dit. Parlon també ha anunciat la creació d’una comissaria específica sobre violència contra les dones.

Núria Parlon ha enumerat de forma clara i directa les prioritats del nou Govern en matèria de seguretat i ha remarcat que les polítiques que s’impulsin en aquest àmbit han de tenir una visió “integral i polièdrica” i han de posar al centre la “prevenció”.

Publicitat

La consellera ha assegurat que les societats actuals “s’han sofisticat” donant lloc a noves modalitats delictives i nous tipus de violència. “Tot plegat afecta el clima i la percepció de seguretat que tenen els nostres ciutadans”, ha admès la responsable d’Interior que ha apostat per treballar de forma transversal des dels diferents departaments perquè la sensació de seguretat millori.

<strong>Fermesa per revertir la corba delinqüencial</strong>

En aquest sentit, s’ha proposat revertir la corba delinqüencial. Ha assenyalat que tot i que Catalunya “té uns índex delinqüencials raonablement positius” les dades d’algunes tipologies delictives han empitjorat. Així, ha anunciat que en les properes setmanes el Govern presentarà un pla específic contra les armes blanques a l’espai públic: “Hi ha diferents patrons socials i culturals que fan que moltes persones pensin que poden portar una arma blanca a sobre sense conseqüències i això fa que en determinats entorns ens trobem en una proliferació de presència d’armes blanques”, ha comentat Parlon que ha admès que les derivades d’aquesta problemàtica són “preocupants”.

Alhora, s’ha referit a les ocupacions en la seva vessant delinqüencial i que sovint generen “greus problemes de convivència” perquè en moltes ocasions, a més, estan relacionades amb plantacions de marihuana o situacions de defraudació de fluid elèctric. Parlon s’ha mostrat convençuda que cal combatre aquest fenomen amb fermesa: “L’excusa no pot ser que com que tenim problemes d’habitatge som permissius davant de les ocupacions delinqüencials”, ha apuntat. Amb tot, ha defensat que cal detectar els cassos que corresponen a situacions de vulnerabilitat i ha apostat per “activar” tots els circuits necessaris per donar la resposta adient. “Hem de diferenciar la vulnerabilitat del que és l’activitat delinqüencial. I davant d’aquesta hem actuar amb la màxima diligència”, ha conclòs.

Parlon també ha anunciat la creació d’una comissaria específica sobre violència contra les dones que permetrà millorar tota la intervenció que fa el departament en aquesta matèria i també la prevenció.

<strong>Lluita contra la multireincidència</strong>

Així mateix, ha recordat que aquest dimarts s’ha pres en consideració una proposta de Junts per incidir en la lluita contra la multireincidència i que inclou alguns dels aspectes que proposava el Col·legi de l’Advocacia de Catalunya, com aquells que feien referència, per exemple, als robatoris de telèfons mòbils que van molt més enllà de l’element sostret i també atempten contra la vida privada dels individus.

Ha advertit que cal guanyar “eficàcia” en la lluita contra la multireincidència. Ha recordat que en els darrers anys, mitjançant el pla Tremall, s’ha fet molta feina, però ha avisat que en matèria judicial hi ha “un coll d’ampolla” derivat de la manca de mitjans per donar resposta a aquest fenomen. Per això, ha anunciat, el Govern crearà un grup interdisciplinari que treballarà conjuntament amb la conselleria de Justícia per cercar mecanismes que permetin agilitar els processos judicials. “Els judicis han de ser ràpids, sinó per molt que treballem altres aspectes la sensació d’impunitat que la ciutadania té es manté”, ha valorat.

En un altre ordre de coses, ha aposta per millorar la formació i els mitjans dels quals disposen els Mossos. Ha assenyalat que està previst que hi hagi 22.006 agents dels Mossos l’any 2030, però ha avançat que “probablement s’haurà de reforçar” amb “convocatòries extraordinàries” arran de les baixes i altres contingències. També ha manifestta que cal incrementar l’aposta per les noves tecnologies en matèria d’intel·ligència policial; reforçar la regió virtual dels Mossos; millorar la coordinació amb les policies locals i els cossos de seguretat privats; i també fer ús de figures com les dels mediadors i els agents cívics poden desenvolupar una tasca preventiva clau. Alhora, ha dit que la feminització del cos segueix sent una prioritat pel Govern i ha recordat que cal que des de l’ISPC es doti els agents d’una formació adequada “per mantenir el reciclatge continu que requereixen els cossos de seguretat i emergències”.

<strong>Més mitjans i una nova regió d’emergències al Pirineu pels Bombers</strong>

Pel que fa als Bombers de la Generalitat, la consellera ha assegurat que incrementar els recursos materials i humans del cos també és una prioritat per al nou executiu. S’ha compromès a augmentar el personal facultatiu, millorar els pacs i l’equipament individual dels efectius.

Ha recordat que el cos està fent una tasca ingent per implementar el pla Bombers 2025, i que fins ara s’han complert el 90% dels objectius previstos. Ha dit que en el primer semestre de 2025 s’aprovarà el pla estratègic de 2030 i que preveu que el cos disposi de 3.300 efectius en el futur. Paral·lelament, ha posat l’accent en la necessitat de crear la Regió d’Emergències del Pirineu per incorporar les comarques de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. També s’ha referit al conflicte existent entre alguns sectors del cos de bombers voluntaris i ha estès la mà per arribar a acords i atendre algunes de les seves demandes.

En matèria de seguretat viària ha recordat que el Servei Català de Trànsit treballa de forma insistent per millorar la seguretat a les carreteres catalanes. Ha remarcat que des de l’any 2019 la sinistralitat s’ha reduït notablement i ha posat en valor les campanyes que s’han impulsat des del servei. Així, ha dit que cal reprendre la proposta per ampliar el pressupost del SCT i impulsar polítiques de control de la seguretat viària més “mòbils i dinàmiques” i en què les noves tecnologies hi tinguin un paper rellevant.

També ha apuntat que el Govern preveu assolir els 900 efectius d’Agents Rurals el 2023 i ha recordat que l’executiu haurà d’abordar el debat obert sobre la internalització del 112. 

<strong>Junts, PPC i Vox alerten d’una crisi d’inseguretat</strong>

Jeannine Abella, de Junts, ha considerat que Parlon ha fet una “bona radiografia” del problema de seguretat que pateix Catalunya. “Les dades delinqüencials fan pòdium a Europa”, ha alertat Abella, que ha fet referència a la marihuana, la multireincidència i les armes blanques, però també ha denunciat que Catalunya és “bressol” del crim organitzat i “líder” en ocupacions. Abella ha criticat el país que ha deixat el govern de Pere Aragonès en matèria de seguretat, i ha demanat a Parlon que es posicioni sobre els Mossos d’Esquadra suspesos per ajudar Carles Puigdemont a fugir de Catalunya el 8 d’agost. La diputada també ha advertit que el seu grup vigilarà que el govern “més espanyolista” no centralitzi competències sota la paraula coordinació. 

Per part d’ERC, Laia Cañigueral ha reivindicat el llegat d’ERC al capdavant del Departament d’Interior, amb una “òptica progressista i republicana” després d’anys d’un model de seguretat que “s’ha fet des de la dreta”. D’altra banda, Cañigueral ha advertit Parlon que ha de complir amb l’acord d’investidura “o no hi haurà legislatura”. “No poden aplicar el programa electoral del PSC. Els nostres vots els farem servir per fer complir els acords, no els donin per garantits”, ha avisat. 

El diputat del PPC Alberto Villagrasa s’ha mostrat “gratament sorprès” pel fet que Parlon hagi parlat de les ocupacions delinqüencials relacionades amb el cultiu de marihuana. En general s’ha mostrat d’acord amb les tesis generals de la intervenció de la consellera però ha alertat que no només algunes dades sobre criminalitat són negatives, sinó que ho són totes. “Catalunya té un problema de seguretat”, ha constatat Villagrasa, que ha destacat els percentatges de persones d’origen estranger entre els detinguts. “La criminalitat està molt globalitzada i s’aprofita d’immigrants il·legals”, ha dit el diputat del PP, que ha demanat a Parlon que “no vagin amb complexos i no disfressin la realitat”. 

Sergio Macián, del grup de Vox, ha constatat que la feina que té Parlon per endavant és “titànica” després de la “gestió catastròfica” d’ERC. “La crisi d’inseguretat a Catalunya és innegable, no és una qüestió de percepció”, ha remarcat. Macián ha opinat que el govern del PSC no canviarà aquesta realitat, sinó que es limitarà a fer “canvis cosmètics”, i ha criticat que no s’hagi sentit ni una paraula del president de la Generalitat sobre els apunyalaments d’aquest estiu, “que han creat una alarma ciutadana increïble”. “Com ho han de solucionar si segueixen amb aquesta política migratòria suïcida o aplaudint la nefasta gestió del conseller Elena?”, ha preguntat el diputat, que ha demanat “despolititzar” el cos de Mossos d’Esquadra i  ha criticat el nomenament del major Josep Lluís Trapero com a director de policia. 

Per part dels Comuns, el diputat Andrés García Berrio ha estès la mà al departament de Parlon per col·laborar però ha advertit la consellera que per voler actuar de forma ràpida per reduir la inseguretat no es pot caure en “velles fórmules que s’emmarcarien en un populisme punitiu”, amb campanyes que acaben “criminalitzant la pobresa en lloc d’abordar les causes de la inseguretat”. 

La diputada de la CUP Pilar Castillejo ha advertit Parlon que no es pot parlar d’un govern democràtic si s’estan desnonant 35 famílies al dia, i ha remarcat que el conflicte als barris no és per les ocupacions, sinó per la falta d’habitatge. Castillejo ha demanat anar amb compte amb el discurs del PP, Vox i dels alcaldes de Junts en relació amb la immigració i la inseguretat. “La realitat, malgrat les mentides, és que vivim en una societat segura en termes delinqüencials”, ha subratllat.

<strong>Parlon demana no fer “alarmisme” </strong>

En el torn de rèplica, Parlon ha recordat a la diputada d’ERC que l’actual executiu es troba en minoria i que tot i que existeix un acord d’investidura amb els republicans i els comuns que “orienta i condiciona el govern”, el PSC està obert a escoltar d’altres grups i ampliar aliances en matèria de seguretat. Alhora s’ha compromès a visitar els Bombers i els Agents Rurals en les properes setmanes.

En un altre ordre de coses, Parlon ha negat que l’executiu pretengui amagar sota la idea de la coordinació la possibilitat de no reivindicar les competències i l’autogovern de Catalunya en matèria de seguretat: “No és incompatible amb treballar de forma coordinada amb la resta de cossos que tenen competències al nostre territori”, ha defensat.

A més, ha criticat que Vox pretengui abordar les problemàtiques amb “alarmisme” i ha avisat el seu representant que “l’alarmisme a vegades provoca forçar els models d’intervenció de manera que es poden cometre errors”. Ha insistit que no negarà que les dades delinqüencials son dolentes, però s’ha mostrat convençuda que hi ha marge “per l’esperança” perquè alguns dels fets delictius tenen una dimensió de millora.

De la mateixa forma, ha dit al PP que no és encertat mencionar que els migrats són els que cometen els delictes: “És un flac favor al model de convivència que defenso jo com a membre del govern de Catalunya. Utilitzar la nacionalitat com un element de penalització pels col·lectius d’immigrats que viuen a Catalunya en fred, així, no ho comparteixo”. Amb tot, ha defensat millorar el recorregut legal “per fer més eficaç la llei i combatre els delictes que preocupen la ciutadania i que estan erosionant la bona convivència als barris”.c

En resposta al diputat dels comuns Andrés García Berrio, la consellera ha dit que la retirada dels projectils més lesius de foam, els SIRX, “està en procés d’eliminació”. A banda, ha retret a aquest diputat que hagi vinculat “la vulnerabilitat social amb la delinqüència” i ha considerat que és una “errada” perquè “no hi ha relació entre ambdós elements”.

A la diputada de la CUP, Pilar Castillejo, li ha dit que igual que no es pot treballar des de l’alarmisme no es pot negar la realitat. “La contundència davant l’activitat delictiva hem de garantir que hi sigui des de la professionalitat dels cossos de seguretat i emergències”. A més, ha lamentat que la cupaire hagi manifestat que la Policia Local de Santa Coloma de Gramenet fa identificacions amb biaix racista i ha considerat que aquest comentari és fruit de “prejudicis” cap els cossos de seguretat. “La majoria de la població del barri del Fondo és immigrada”, ha remarcat Parlon que ha defensat que els dispositius d’identificació que es fan a la zona solen estar relacionats amb actuacions per garantir la seguretat al metro. “Ni jo soc racista mentre he estat alcaldessa de Sant Coloma ni els comandaments de la policia local podem dir que per les seves actuacions ho siguin, siguin curosos amb la forma com expressen les seves idees”, ha demanat.

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió