Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

Nina Bouraoui reflexiona sobre el sotmetiment i l’alliberament de les dones a la novel·la ‘Ostatges’

ACN Barcelona.-L’escriptora francesa Nina Bouraoui reflexiona sobre el sotmetiment i l’alliberament de les dones a la seva nova novel·la ‘Ostatges’ (Les Hores). El llibre parteix d’un monòleg que Bouraoui va […]

Agències 19/05/2021

ACN Barcelona.-L’escriptora francesa Nina Bouraoui reflexiona sobre el sotmetiment i l’alliberament de les dones a la seva nova novel·la ‘Ostatges’ (Les Hores). El llibre parteix d’un monòleg que Bouraoui va escriure per a una obra de teatre i narra la vida de la Sylvie, una dona corrent i modesta que fa mig any que s’ha separat del marit. A partir de la seva història s’aborda la violència de gènere i com aquesta determina les relacions amoroses i laborals. “La protagonista és ostatge del seu cap, de la seva empresa i del seu cos”, ha definit. Amb tot, Bouroui parla de la identitat, el desig, el poder, la llibertat, la pressió de la societat o la memòria de la infància. La traducció en català és d’Anna Casassas. Seix Barral publica el llibre en castellà.

La història és un monòleg de la Sylvie, una dona de 53 anys que treballa a una empresa de cautxú, on és la mà dreta del cap. Aquest un dia li demana que classfiqui els treballadors en funció de si s’han de salvar o no d’un acomiadament col·lectiu i és aleshores quan la protagonista canvia i acaba segrestant al seu superior. L’escriptora ha explicat que la llibertat sempre és un tema central en les seves novel·les. “Sovint penso que som menys lliures del que pensem”, ha dit Bouraoui. En aquest sentit, ha considerat que les persones estan influenciades pel seu passat i les seves vivències personals. “El cos femení, malauradament, està destinat al patiment, és com un patiment ancestral i físic”, ha assegurat. “Les dones són presoneres de la seva sensualitat”, ha dit l’escriptora durant la roda de premsa de presentació de la traducció de la novel·la. En aquesta línia, Bouraoui ha explicat que per a ella era “molt interessant” mostrar com apareix la violència contra les dones i com aquesta “interacciona” amb altres aspectes de la vida quotidiana. “M’agrada entrar en el cervell de la narradora, la seva psicologia i la seva tensió”, ha apuntat. “Gairebé que em caso amb els personatges”, ha afegit. L’autoraNina Bouraoui va néixer el 1967 i va passar la infantesa entre França i Algèria. Durant l’adolescència va viure a Suïssa i als Emirats Àrabs Units. En català també ha publicat la novel·la ‘Mirada prohibida’ (Les Hores, 2019), guardonada amb el premi Livre Inter el 1991.