Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

‘Món’ d’Antoni Llena, protagonista de l’Any 10 de la Vinya dels Artistes de la Pobla de Cérvoles

ACN La Pobla de Cérvoles.-‘Món’ d’Antoni Llena és l’obra protagonista de l’Any 10 de la Vinya dels Artistes del celler Mas Blanch i Jové, a la Pobla de Cérvoles (Garrigues). […]

Avatar
Agències 09/09/2021

ACN La Pobla de Cérvoles.-‘Món’ d’Antoni Llena és l’obra protagonista de l’Any 10 de la Vinya dels Artistes del celler Mas Blanch i Jové, a la Pobla de Cérvoles (Garrigues). Es tracta d’una obra que evoca la idea que el món sempre està en construcció, destruint-se i construint-se constantment, en moviment, en catarsi, segons ha explicat el mateix artista. Llena és un pioner de l’art conceptual i povera a l’Estat i és Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Plàstiques i Premi Espais a la Crítica d’Art. L’obra està instal·lada a la part del darrera de la Cabana de Guino i consisteix en una cinta d’alumini que conté un fragment escrit en català d’un poema alemany de Robert Walser. S’havia d’instal·lar l’any passat però no es va poder fer per la pandèmia.

La Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové va ser creada per Josep Guinovart i es va inaugurar l’any 2010. Enguany celebra la seva onzena edició però els seus responsables diuen que aquest és l’any 10 perquè l’any del començament dedicat a Guinovart va ser batejat com a ‘Any 0’. Actualment compta amb 12 obres exposades de forma permanent enmig del paisatge garriguenc de la Pobla de Cérvoles.L’obra ‘Món’ que hi ha instal·lat Llena consisteix en una cinta d’alumini que conté un fragment escrit en català, traduït per Jem Cabanes, d’un poema en alemany de Robert Walser i que evoca la idea que el món sempre està en construcció: destruint-se i construint-se constantment. En moviment, en catarsi. Walser va ser un dels autors suïssos més importants del segle XX, i la literatura del qual s’endinsava en la quotidianitat i en els petits detalls de la vida, amb una expressió formal innovadora que va influir a autors com Frank Kafka, Susan Sontag, John Maxwell Coetzee o Elfriede Jelinek.A finals de 2019 ja es va iniciar el treball amb l’artista per trobar l’indret de la vinya on es pogués instal·lar aquesta peça. Llena buscava un lloc que li cridés l’atenció i aquest va ser la part de darrera de la Cabana del Guino, una petita cabana de volta de finals del segle XIX i que en Llena ha rebatejat com ‘La Barraqueta’. Es tracta d’un lloc salvatge, com un pessebre, on un s’hi pot aturar per veure el cel i llegir. En aquest indret l’obra de Llena esta collada a les parets velles en ruïna.La inauguració se celebrarà el 19 de setembre i comptarà amb uns 350 assistents que també podran visitar altres escultures que es troben a La Vinya dels Artistes, així com la impressionant obra de 60 metres ‘Entre el Cel i la Terra’ que el pintor Gregorio Iglesias va crear durant dos mesos i mig i que actualment recobreix les quatre parets de la sala de bótes del celler.