Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Lesmes reclama “patriotisme constitucional” al PP i PSOE per renovar el CGPJ “en les pròximes setmanes”

ACN Madrid.-El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha reclamat aquest dilluns al PSOE i al PP que actuin amb “generositat” i […]

Avatar
Agències 06/09/2021

ACN Madrid.-El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha reclamat aquest dilluns al PSOE i al PP que actuin amb “generositat” i “patriotisme constitucional” i assoleixin un acord per a la renovació del CGPJ “en les pròximes setmanes”. Lesmes ha criticat que se subordini la reforma “al compliment de raons d’oportunitat política”, i els ha demanat que aparquin la “lluita partidista” per fer possible una renovació a la què -ha recordat- estan oblgats. També ha retret al govern de Sánchez la reforma que va limitar les funcions del CGPJ i li impedeix fer nomenaments discrecionals mentre estigui en funcions, perquè ha “agreujat la situació” d’aquest òrgan.

Lesmes ha fet referència a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a l’acte d’obertura de l’any judicial, que ha estat presidit pel rei i ha tingut lloc cop superats els 1.000 dies en què els membres del CGPJ estan en funcions. El mateix Lesmes és president de l’òrgan de govern dels jutges des de fa vuit anys, tres més del mandat de cinc anys establert per la llei. Segons Lesmes, aquesta és una situació “anormal” que es produeix “per causes que són completament alienes” al CGPJ. La situació actual, ha dit, és “insostenible per a la judicatura i per a la pròpia societat” perquè el fet que no poder fer nomenaments discrecionals “col·loca en una situació difícil als òrgans judicials i a l’alt tribunal” que té “11 vacants per cobrir”. Ha destacat que la Constitució estableix un mandat de cinc anys i ha recordat que el Congrés i el Senat “estan obligats a respectar-lo”. “Aquesta obligació és extensible a les forces polítiques representades, sense que un deure que emana de la pròpia Constitució pugui subordinar-se al compliment de raons d’oportunitat política, sigui quines sigui, perquè no hi ha millor manera de defensar la Constitució que procurant el seu compliment”. Ha recordat que ell ha demanat sense èxit fins a sis ocasions que el Congres i el Senat compleixi la seva obligació. “La urgència d’aquesta reforma i el se propi contingut s’han volgut fonamentar en una pretesa pèrdua de confiança parlamentària de la nostra institució, ignorant que el Consell gaudeix per voluntat constitucional de plena autonomia respecte als altres poders públics”.