Edició 2268

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 10 de octubre del 2024
Edició 2268

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 10 de octubre del 2024

Les entitats socials reclamen a les autoritats situar l’Alzheimer com una prioritat social i sanitària

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Entitats socials que treballen en la recerca sobre l’Alzheimer i en defensa dels drets dels afectats han fet una crida urgent a les administracions per situar aquesta patologia com una prioritat social i sanitària. Les organitzacions han impulsat un manifest amb motiu del Dia Mundial contra l’Alzheimer, el 21 de setembre, a través del qual reclamen dotar de recursos els plans i estratègies aprovats, incrementar la inversió en recerca i incloure la perspectiva d’Alzheimer i les demències a normes i en el disseny de polítiques. També demanen mesures per accelerar el diagnòstic, impulsar una atenció integral i integrada social i sanitària i impulsar xarxa d’equipaments d’acompanyament, prevenció i residencial.

Una altra petició és donar cobertura en el marc dels drets socials i laborals a les persones amb pronòstic precoç i en edat laboral.

Publicitat

L’Alzheimer afecta unes 120.000 persones a Catalunya. L’Alzheimer és la causa més comuna de demència, amb una prevalença del 12% a partir dels 80 anys, 20% a partir dels 85 i 41% a partir dels 90.

L’edat és el factor de risc més conegut però la malaltia no és una conseqüència inevitable de l’envelliment biològic, apunten les entitats. En aquest sentit, els estudis demostren que hi ha factors ambientals que augmenten el risc de patir la malaltia i per això defensen que s’ha d’incorporar la prevenció de l’Alzheimer en les polítiques de salut pública. També hi ha determinants socials com la nutrició, el nivell educatiu, l’estrès i l’ansietat, la contaminació o la solitud són rellevants en l’aparició i evolució de la malaltia. D’altra banda, apunten que el cost anual per pacient és de 35.000 euros, assumits en bona part per les famílies.

Per a les entitats, la resposta institucional ha estat fins ara “insuficient” tant a Catalunya com a Espanya, per això han reclamat els recursos suficients per tal de poder donar una resposta a la realitat actual però també per avançar en la recerca.

Per últim, les entitats demanen també que s’informi, en sensibilitzi i s’alerti la societat sobre la malaltia i les seves conseqüències, lluitant contra l’estigma i el maltractament, així com suport per a les entitats dirigides a millorar la qualitat de vida dels pacients i els seus familiars.

Entre els signants hi ha la Fundació Pasqual Maragall, Alzheimer Catalunya Formació, Associació de Familiars d’Alzheimer de Barcelona, Ace Alzheimer Center Barcelona, Fundació Uszheimer i Barcelona Alzheimer Treatment Research Center.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió