Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

L’Autoritat Catalana de la Competència demana regular els sistemes automatitzats per dispensar medicaments en farmàcies

ACN Barcelona.-L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha reclamat aquest dimecres l’aprovació d’un nou decret que contempli els sistemes de dosificació automatitzats de medicaments a les farmàcies i permeti la […]

Avatar
Agències 08/09/2021

ACN Barcelona.-L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha reclamat aquest dimecres l’aprovació d’un nou decret que contempli els sistemes de dosificació automatitzats de medicaments a les farmàcies i permeti la dosificació personalitzada. L’organisme defensa que aquesta acció és “imprescindible” per millorar el servei al consumidor, sobretot a la gent gran i les persones polimedicades, i també per dotar de seguretat jurídica a les farmàcies que han optat pels sistemes automatitzats de dosificació de medicaments. L’ACCO considera “urgent” la seva aprovació per comptar amb un marc normatiu segur i que afavoreixi la competència entre farmàcies.

L’organisme admet que hi ha “reticències” a la implantació de la dosificació automatitzada per una part del col·lectiu de farmacèutics perquè aquesta tecnologia “pot trencar l’estatus quo en el mercat de la distribució detallista de medicaments”. No obstant això, valora positivament la introducció de “tensions competitives”. Els sistemes automatitzats beneficien els consumidors i els professionals encarregats de vetllar per la correcta administració dels medicaments, argumenta l’ACCO. Per exemple, destaca la possibilitat de les residències geriàtriques d’optar per “un sistema còmode i segur d’envàs multidosi”.En aquest context, el Departament de Salut ja ha iniciat el procés d’elaboració d’un nou decret que regularà les condicions i els requisits per la prestació d’aquest servei. Aquesta iniciativa inclou una consulta pública prèvia a l’elaboració del projecte de decret en què l’ACCO ha participat.Sempre que els sistemes de dosificació automatitzats mostrin els nivells exigits de seguretat i eficàcia, la normativa que reguli el seguiment farmacoterapèutic mitjançant sistemes personalitzats de dosificació no hauria de limitar-ne ni el seu ús ni la seva productivitat, segons l’ACCO.”El nou decret no hauria de resultar discriminatori en relació amb les diferents alternatives per la prestació del servei i s’hauria de centrar, sobretot, en garantir la seguretat de qualsevol sistema que s’utilitzi, manual o automatitzat, apunta l’ACCO.