Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

L’Audiència Nacional no investigarà al policia infiltrat en organitzacions juvenils independentistes

|

- Publicitat -

ACN Madrid – La sala del contenciós administratiu de l’Audiència Nacional ha rebutjat la denúncia d’Òmnium Cultural, de Jovent Republicà i del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans contra l’agent de la Policia Nacional que es va infiltrar en organitzacions juvenils independentistes, en considerar que no hi ha indicis de criminalitat. Les tres entitats es van querellar, en concret, contra el Ministeri de l’Interior per la política d’infiltració en aquestes organitzacions juvenils, i en el moment de presentar la denuncia considerava les pràctiques -admeses pel mateix ministeri- com a pròpies de “règims totalitaris”. Fonts d’Òmnium han assegurat que estan estudiant les vies per presentar recurs.

A l’escrit de rebuig de la querella, la sala del contenciós administratiu de l’Audiència Nacional interpreta que els demandants pretenen un “pronunciament cautelar i de futur” pel que fa a “ulteriors actuacions” del Ministeri de l’Interior, “impedint posteriors vulneracions de drets fonamentals”.

Publicitat

Davant d’això els magistrats recorden que el contenciós administratiu és competent per conèixer les pretensions que es dedueixin en relació amb l’actuació de les administracions públiques subjecta al dret administratiu, incloent-hi les “actuacions materials que constitueixin via de fet” però sense que tampoc en aquest últim cas es pugui “obviar” la connexió amb el dret administratiu.

Per això afegeixen que en aquesta jurisdicció no hi cap l’exercici d’accions “amb mera finalitat cautelar o de futur”, ni tan sols en el procediment especial per a la protecció de drets fonamentals de la persona.

Així, l’Audiència Nacional desestima la competència de la jurisdicció del contenciós administratiu perquè no aprecia cap vinculació entre els fets que denuncien els demandants i el dret administratiu.

Alhora, subratllen, com adverteix el Ministeri Fiscal, que ja hi ha “procediments penals relacionats amb els fets objecte del recurs”, uns fets que “de ser certs, podrien ser constitutius de delictes contra els drets i les garanties constitucionals” previstos al Codi Penal.

D’altra banda, els magistrats subratllen que les actuacions que s’imputen al Ministeri de l’Interior “ja haurien cessat”, per la qual cosa, “el que es pretén és un pronunciament judicial de futur que, segons s’ha indicat, no és propi d’aquesta jurisdicció”.

Per tot plegat la sala considera que el recurs contenciós administratiu és “inadmissible” i condemna els demandants a pagar les costes de l’expedient.

<strong>Els querellants estudien recórrer la decisió</strong>

Òmnium Cultural ha reaccionat a la decisió de l’Audiència Nacional considerant que “les clavegueres es cobreixen les espatlles”, segons ha escrit l’entitat a Twitter, en una piulada que afegeix: “però nosaltres no aturarem la nostra denúncia contra totes les pràctiques antidemocràtiques de l’Estat. Ja estem estudiant les vies per recórrer la decisió i acabar amb la impunitat!”.

Sobre els arguments que esgrimeix la sala del Contenciós Administratiu, Òmnium ha opinat que el fet que la sala digui que el cas no és la seva competència “no és motiu suficient per a l’arxivament”.

També qüestionen que el tribunal doni per fet que les pràctiques d’infiltració policial ja hagin acabat, perquè “en cap cas el Ministeri d’Interior ha admès haver acabat amb aquests abusos”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió