Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

L’AEMPS adverteix de “tensions puntuals” en el subministrament d’alguns fàrmacs per a pacients amb covid-19 a l’UCI

ACN Barcelona.-L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) adverteix que s’estan produint “tensions puntuals” en alguns centres en el subministrament de medicaments per als pacients amb coronavirus ingressats a […]

Avatar
Agències 31/03/2020

ACN Barcelona.-L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) adverteix que s’estan produint “tensions puntuals” en alguns centres en el subministrament de medicaments per als pacients amb coronavirus ingressats a les Unitats de Cures Intensives (UCI) que necessiten intubació i ventilació mecànica. L’AEMPS fa una crida a la “responsabilitat” per aconseguir que aquests medicaments estiguin a disposició dels professionals sanitaris de “manera ajustada” a les situacions clíniques que afronten. Els laboratoris han augmentat la producció d’aquests fàrmacs i l’AEMPS en reforçarà la disponibilitat amb comercialitzacions excepcionals i medicaments estrangers, recull l’agència en un comunicat.

L’AEMPS assenyala que l’increment de la demanda de medicaments utilitzats a les UCI “està provocant tensions puntuals” en el subministrament d’alguns d’aquests fàrmacs i per això demana seguir una sèrie de recomanacions per garantir el tractament dels pacients “en les millors condicions”.A part de les recomanacions específiques, recorda de manera general que, en la majoria de casos, un mateix principi actiu pot estar comercialitzat per més d’un titular. En el grup de medicaments utilitzats com a bloquejadors neuromusculars, l’AEMPS informa que s’han notificat problemes de subministrament de cisatracuri. Com que l’estoc d’aquest medicament no cobreix tota la demanda creixent, l’agència estableix que, fins que es disposi de garanties de subministrament suficient, l’ús d’aquest fàrmac es prioritzi en pacients que presentin deteriorament de la funció renal o hepàtica. En les altres circumstàncies, demana seleccionar, si les condicions del pacient ho permeten, l’alternativa disponible, el rocuroni.Una altra recomanació de l’AEMPS, entre altres, és evitar, sempre que sigui possible, l’ús innecessari de midazolam davant d’una demanda important d’aquest fàrmac utilitzat per a la sedació. L’ús de dexmedetomidina quedaria reservat per ajudar a la desconnexió de la ventilació mecànica en casos que estigui dificultada per deliri. L’agència demana tenir “protocolitzada” l’actuació i “extremar” la monitorització per aconseguir els objectius “sense sobredosificar” els fàrmacs. L’AEMPS assegura que està en marxa la importació d’unitats d’aquests tres medicaments amb més demanda.