Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

La UGT insisteix que s’incompleix l’obligatorietat de facilitar allotjament als treballadors temporers de la fruita

ACN Barcelona.-La UGT ha insistit aquest dilluns en el fet que cada any s’incompleix de forma reiterada l’obligatorietat de facilitar allotjament a les persones que venen a Catalunya per treballar […]

Avatar
Agències 22/03/2021

ACN Barcelona.-La UGT ha insistit aquest dilluns en el fet que cada any s’incompleix de forma reiterada l’obligatorietat de facilitar allotjament a les persones que venen a Catalunya per treballar en la campanya de la fruita, ja sigui recol·lectant en finques o treballant en centrals fructícoles. La secretària del sector agroalimentari del sindicat, Alícia Buil, ha alertat de la necessitat que els empresaris compleixin amb el que estipula el conveni agrícola i per això ha anunciat una campanya per “exigir” que sigui així. En aquest sentit, la UGT proposa la creació de la figura del “delegat agrícola” perquè pugui anar per totes les explotacions i empreses a informar sobre drets i deures d’uns i altres.

Alícia Buil ha recordat que els incompliments en la facilitació d’allotjament a temporers no són d’ara sinó que són reiterats de fa anys. En aquest sentit, ha explicat que des de la subdelegació del govern espanyol a Lleida se’ls ha traslladat que hi ha la previsió que només a Ponent hi arribin més de 18.000 persones per treballar a la fruita i quan es demana pel cens d’allotjament que disposen les empreses i productors contractants, se’ls diu que “no ho saben i que estan segurs que aquests allotjaments no existeixen”. Per Buil això és la constatació que confirma que novament hi haurà un “incompliment del conveni col·lectiu” ja que a aquestes persones se’ls ha de donar un allotjament i a més a més ha de ser digne.La UGT també ha fet incidència en el Pla de prevenció de riscos laborals de cara a la propera campanya de la fruita, sobretot per al Segrià i també en referència a la covid-19. Segons Alícia Buil, ha passat un any i encara hi ha la mateixa situació amb incompliments sobre la Llei de protecció de riscos, manca d’EPI’s i “accidents de treball que no es reconeixen”. En aquest sentit, ha assenyalat que demanaran la creació de la figura del “delegat agrícola” perquè puguin anar per totes les explotacions i informar sobre els drets i deures d’uns i altres.El sindicat també ha fet incís en la necessitat d’un Pla d’actuació integral amb totes les administracions i també cossos policials per lluitar contra el frau en la contractació. Buil ha lamentat que no disposin de dades de treballadors contractats de forma legal ni tampoc els que ho estan de forma irregular. En aquest sentit, ha assegurat que les dades que hi ha no són fiables, ni per part de les administracions ni de les empreses del sector. Tot plegat, en un sector que mou unes 20.000 persones a Lleida i 10.000 més a la resta de Catalunya, per al qual cosa, han exigit un “control” que es vegi reflectit en un mapa fiable de la contractació de temporada. Finalment, la UGT també impulsa un Pla d’actuació conjunt per eradicar, prevenir el racisme i la xenofòbia i també el masclisme entre els temporers. Respecte a la demanda de vacunes contra la covid-19 que han fet alguns alcaldes del Baix Segre, partits i també sindicats de cara a la campanya de la fruita, Buil ha dit que les vacunes s’han d’oferir a tots els treballadors, siguin del sector que siguin, igual que els PCR, que també s’han de fer i oferir, de forma “voluntària”.