Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023

La JEC reprèn la ministra portaveu per criticar la política d’habitatge del PP però no la multa

|

- Publicitat -

ACN Madrid – La Junta Electoral Central (JEC) ha reprès la ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, per criticar la política d’habitatge del Partit Popular durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del 18 d’abril. L’àrbitre electoral estima parcialment el recurs presentat pel representant dels conservadors a Madrid, però considera que les declaracions de la ministra no són motiu d’expedient sancionador. Al text de l’acord la JEC subratlla que les expressions en acte institucional que considera reprovables es van fer durant el torn de preguntes dels periodistes, per la qual cosa opina que no van ser premeditades.

Segons la JEC, durant la roda de premsa es van emetre manifestacions “valoratives” que desqualificaven les polítiques del PP en matèria d’habitatges, alhora que es van fer “apreciacions negatives” sobre el seu president, Alberto Núñez Feijóo. Això, opina l’ens electoral, “comporta connotacions electoralistes inequívoques”.

Publicitat

Per exemple, a preguntes dels periodistes Rodríguez va afirmar que “les polítiques del Partit Popular en matèria d’habitatges són unes polítiques fracassades. Això és un fet incontestable que sabem tots, però que especialment sap la gent que va ser afectada, que va patir aquelles polítiques, que les va patir en forma de desnonament, en forma de bombolla, en forma d’especulació o en forma de corrupció”.

Alhora va afegir que el que està fent el govern actual del PSOE és “treballar per revertir aquesta injustícia, per donar una solució a aquest problema i, per tant, el que estem fent és on abans hi havia un deute públic, avui hi haurà un habitatge públic, on abans hi havia un problema, avui hi haurà un dret”.

La ministra, segons recull la JEC, va manifestar altres opinions d’aquest estil durant la roda de premsa, posant en valor les polítiques del PSOE i menystenint les del PP o bé criticant l’actitud del president dels populars.

Aquestes manifestacions van vulnerar la prohibició que dimana de l’article 50.2 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg). Amb tot, atès que es van fer durant el torn de preguntes dels periodistes, la JEC considera que van ser “espontànies”, i decideix no incoar expedient sancionador.

Tot i això recorda a la ministra el “deure de diligència” amb el qual s’ha de comportar en les intervencions institucionals, “evitant l’emissió de manifestacions amb connotacions electoralistes, fins i tot en aquelles situacions en què hi hagi periodistes que formulin preguntes que puguin comprometre el seu deure constitucional de neutralitat”.

El text de la JEC alerta, alhora, que “no és el primer cop” que Rodríguez “crebanta la prohibició” establerta a l’article 50.2, per bé que no hi veu “reincidència” pel fet que el pronunciament de la JEC al respecte “no va poder ser conegut per ella en el moment en què es va produir la segona infracció”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió