Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

La CUP planteja limitar el bestiar de les explotacions lleteres i promocionar la venda directe

ACN Girona.-La CUP ha proposat una resolució al Parlament per limitar els caps de bestiar en les explotacions lleteres, promocionar la venda directa de llet crua i la creació d’un […]

Avatar
Agències 09/09/2021

ACN Girona.-La CUP ha proposat una resolució al Parlament per limitar els caps de bestiar en les explotacions lleteres, promocionar la venda directa de llet crua i la creació d’un logotip per diferenciar els productes lactis catalans. Aquestes propostes volen aconseguir la defensa dels petits i mitjans productors de llet després que aquests manifestessin els baixos preus que cobren per vendre la llet a les marques blanques. La formació política ha acordat aquestes accions conjuntament amb el sindicat Unió de Pagesos aquest dijous al matí durant la visita a una de les granges gironines. La formació política i el sindicat han acordat fer un front comú per defensar la viabilitat econòmica de les granges lleteres catalanes.

El sector lleter català viu una inestabilitat econòmica persistent després que diverses distribuïdores es neguin a pagar més de 35 cèntims per cada litre de llet que es produeix. Un preu que, segons els productors, és per sota del cost de producció i obliga als grangers a endeutar-se per no cobrir despeses.Aquesta situació ja ha fet que entre el març del 2015 i l’octubre del 2018 pleguessin el 25% de les explotacions lleteres que hi ha a Catalunya. Aquesta situació, però, s’arrossega des de fa anys. De fet, entre el 1992 i el 2015 van plegar el 85% de les granges que hi havia. A més, la meitat de les granges tenen menys de 100 vaques, mentre que només 30 productors (un 7,2% dels que hi ha a Catalunya) produeixen el 44,2% de la llet del país.Aquest dijous al matí, Unió de Pagesos ha exposat la situació a diversos diputats al Parlament i al Congrés de la CUP i han acordat un conjunt de mesures que intentaran tirar endavant. Per una banda, els diputats catalans ja han presentat una resolució al Parlament de Catalunya que plantegen limitar els caps de bestiar per cada explotació, amb l’objectiu de fomentar la creació de granges locals.També volen que el Govern promocioni la venda directa de llet crua i que la Generalitat creï un logotip per diferenciar els productes lactis catalans dels que no ho són. Per últim, la resolució també demana instar al Ministeri d’Agricultura a fixar un preu mínim per la llet.