Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

La Cubana rep la Menció Honorífica Premi Catalunya de Teatre en l’arrencada de la temporada 2020-2021

ACN Barcelona.-La gala Catalunya Aixeca el Teló ha donat aquest dilluns el tret de sortida a la nova temporada teatral (2021-2022), sota el lema ‘Tornem a emocionar-nos’ i amb l’ànim […]

Agències 06/09/2021

ACN Barcelona.-La gala Catalunya Aixeca el Teló ha donat aquest dilluns el tret de sortida a la nova temporada teatral (2021-2022), sota el lema ‘Tornem a emocionar-nos’ i amb l’ànim de recuperar el públic perdut per la pandèmia i les restriccions. La tradicional trobada que organitzen els Teatres Públics de Barcelona i l’Associació d’actors i actrius de Catalunya s’ha celebrat enguany al Liceu i ha estat conduïda per una jove actriu de 20 anys, Gina Gonfaus. En el decurs de l’acte s’han donat a conèixer les principals novetats de la cartellera i també s’ha atorgat la Menció Honorífica Premi Catalunya de Teatre a la companyia La Cubana, en reconeixement als seus ja 41 anys de trajectòria.

La gala Catalunya aixeca el teló ha estat marcada per una clara reivindicació: recuperar el públic perdut les últimes dues temporades, que es xifra en 1,1 milions d’espectadors. No obstant això, els organitzadors han volgut celebrar una gala il·lusionada amb la nova temporada i la reactivació del sector. Un impuls que el sector ha condicionat aquest matí al fet que les autoritats permetin aviat la recuperació del 100% dels aforaments als teatres. Escrita per Ferran González i Alícia Serrat (qui també n’és la directora), la gala ha transcorregut a través de l’humor i la música, que han tingut molt de protagonisme. La jove Gina Gonfaus n’ha estat la presentadora i ha sorprès a tots els assistents amb la seva professionalitat.El fil conductor de la gala ha estat precisament una posada en escena del procés d’un càsting per trobar la presentadora de la gala. Reproduint aquest procés selectiu, la jove, escollida sobre l’escenari, ha rebut l’encàrrec de conduir la gala que estava succeint en aquell precís moment. Gina Gonfaus, la jove actriu de 20 anys (els mateixos que té la gala Catalunya Aixeca el Teló), i que també va ser triada a partir d’uns càstings a escoles de teatre, ha resultat ser la presentadora que es troba sense guió i sense informació presentant una gala en la seva primera feina. La gala ha comptat amb col·laboracions especials com la de Sílvia Marsó, Laia Alsina, Lloll Bertran, Marta Ribera, Miguel Ángel Sánchez, Coco Comín, Jordi Coll, David Verdaguer, Abel Folk, Àngels Gonyalons, Rai Borrell, Èlia Corral, Muntsa Rius, Javier Jota Arroyo, Patricia Paisal, Xavi Duch, Vicenta N’Dongo i Teresa Vallicrosa.La Cubana, Premi Catalunya de TeatreEn el decurs de la gala, retransmesa per TV3, s’ha lliurat la Menció Honorífica Premi Catalunya de Teatre. Els premis homònims que des de fa tres anys es lliuren en el marc d’aquesta gala han quedat limitats enguany a una única menció honorífica per distingir, en aquest cas, la veterana La Cubana. Amb aquest guardó les empreses de teatre i els intèrprets han volgut reconèixer la trajectòria del grup teatral, nascut a Sitges el 1980 i que va crear un estil propi, basat en el teatre quotidià i utilitzant sempre les mateixes eines que als inicis, pròpies del teatre artesà.Als seus espectacles sempre apareixen les mateixes constants: el joc, la sorpresa, el vocabulari proper, la transgressió d’espais, la participació del públic, el color, la música, i sobretot, els seus personatges tan característics. Apart de diferents programes de televisió i altres “saraus”, en aquests 41 anys han creat una vintena d’espectacles, que els han vist més de 5.000.000 espectadors repartits en gairebé 12.000 representacions, sense comptar els espectacles de carrer.