Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Illa admet que caldrà substituir una partida 659.000 tests ràpids defectuosos comprats a la Xina

ACN Madrid.-El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha admès que la remesa de tests ràpids de coronavirus defectuosos detectada no es limita als 9.000 repartits a la Comunitat de Madrid, […]

Avatar
Agències 27/03/2020

ACN Madrid.-El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha admès que la remesa de tests ràpids de coronavirus defectuosos detectada no es limita als 9.000 repartits a la Comunitat de Madrid, ni als 50.000 que havien arribat i que no havien estat distribuïts, sinó que afecta a tota una remesa de 659.000 comprada pel seu executiu. “Se substituiran 659.000 proves per altres que donin els estàndards de qualitat”, ha afirmat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari. En tot cas, segons el ministre, la remesa defectuosa “no afectarà” a la lluita contra l’expansió de la pandèmia.

Illa ha volgut traslladar “un missatge de tranquil·litat” perquè a l’Estat cada dia es fan entre 15.000 i 20.000 test i l’Estat ha encarregat ja més de 5 milions de test en altres operacions amb la Xina. L’endemà que es donés a conèixer el cas, Illa ha explicat que l’executiu espanyol va comprar a un dels seus proveïdors habituals –del que l’executiu no dóna el nom- 659.000 unitats, i “les primeres 9.000 unitats no han passat els filtres de qualitat del Sistema Nacional de Salut”, malgrat que el producte tenia “totes les garanties i el certificat necessari per operar a la UE”. Les proves van determinar que no tenia el nivell de fiabilitat requerit i per aquest motiu, segons Illa, es va retirar.Aquesta remesa es va comprar –a través del proveïdor- a l’empresa Bioeasy, que segons va advertir l’ambaixada de la Xina aquest dijous no tenia llicència mèdica per poder operar a aquest país ni consta tampoc a la llista de distribuïdors recomanats pel govern xinès. Els tests només tenien un llindar de detecció del 30%, de manera que no eren fiables a l’hora de diagnosticar si els pacients tenien o no coronavirus. En tot cas, aquesta remesa de 659.000 tests no formen part del paquet de 432 MEUR anunciat dijous pel govern espanyol.D’aquests 659.000, segons el ministre Illa, recentment n’havien arribat a l’Estat 50.000 que ja no s’acabaran de distribuir i que juntament a la resta de la remesa de 659.000 hauran de ser substituïdes. En tot cas, Illa ha recordat que l’Estat “no perdrà cap oportunitat d’adquirir material” però alhora serà “exigent” amb les comprovacions de la qualitat del material.