Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Els Mossos i el Geoparc Orígens estableixen estratègies de coordinació per evitar l’espoli geològic en aquest espai

ACN Tremp.-Els Mossos d’Esquadra i responsables del Geoparc Orígens s’han reunit en les darreres setmanes per establir estratègies de coordinació per evitar l’espoli geològic, paleontològic i arqueològic en aquest espai […]

Avatar
Agències 25/03/2021

ACN Tremp.-Els Mossos d’Esquadra i responsables del Geoparc Orígens s’han reunit en les darreres setmanes per establir estratègies de coordinació per evitar l’espoli geològic, paleontològic i arqueològic en aquest espai declarat Geopoarc Mundial per la Unesco l’any 2018 i garantir-ne així la seva conservació i protecció. El Geoparc Orígens consta de 2.000 quilòmetres quadrats de gran riquesa natural i paisatgística. S’estén per diversos municipis del Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Noguera i Alt Urgell i donada la seva rellevància rep la visita d’experts i aficionats de la resta del món. Aquests paratges permeten explicar la història de la zona des de fa 550 milions d’anys.

El coordinador científic del Geoparc Orígens va mostrar i explicar sobre el terreny els tresors del territori als responsables policials de l’ABP Pallars, de les unitats de medi ambient de Ponent i del Pirineu i de la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos. En aquestes trobades, s’han ubicat els jaciments amb major perill per l’acció dels espoliadors, s’han establert les mesures de protecció que es duran a terme i s’han acabat de completar els punts rellevants de patrullatge respecte els que ja es tenien planificats actualment d’aquesta temàtica.Les activitats d’espoliació d’aquests indrets poden comportar responsabilitats administratives i també penals, segons sigui el cas. Si el visitant fa una troballa arqueològica o paleontològica en l’àmbit del Geoparc Orígens, cal que ho comuniqui a la pròpia institució o als Mossos d’Esquadra.