Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

El projecte del Banc d’Espanya de Tarragona ajorna l’inici de les obres i d’entrada tindrà un sobrecost de 2,3 MEUR

ACN Tarragona.-El projecte del Banc de la Ciència i el Coneixement de Tarragona que està projectat a l’antic edifici del Banc d’Espanya s’ha quedat sense data d’inici d’obres. La causa […]

Avatar
Agències 08/09/2021

ACN Tarragona.-El projecte del Banc de la Ciència i el Coneixement de Tarragona que està projectat a l’antic edifici del Banc d’Espanya s’ha quedat sense data d’inici d’obres. La causa és el sobrecost de 2,3 MEUR que tindran els treballs de reforma de l’immoble que ha conegut l’ajuntament un cop s’ha redactat el projecte executiu i que conclou que “l’estructura de l’edifici no és compatible amb cap ús de pública concurrència i que cal fer un reforç estructural del sistema de pilars, de forjats i de fonament de l’edifici”, segons ha informat aquest dimecres el consistori. L’ajuntament ja ha demanat una pròrroga dels Fons Feder –hi ha 2 MEUR concedits- i optarà als Next Generation per pagar les obres.

El juny del 2019 la iniciativa va rebre una subvenció dels fons Feder per valor de quasi 2 MEUR, el 50% dels 4 MEUR que s’estimava que costaria en la fase d’avantprojecte. Això obligava a que el 70% dels treballs estiguessin enllestits i pagats a finals del 2022. El conseller de Serveis Centrals de l’ajuntament, Jordi Fortuny, ha afirmat que l’estimació inicial –feta per l’anterior equip de govern- “era una aproximació, no era real”. Un cop es va tenir un primer projecte el cost ja es va elevar als quasi 5 MEUR. Ara, un cop l’ajuntament ha enllestit el projecte executiu s’ha estimat que el pressupost és de 7.250.000 euros, quasi 2,3 MEUR més. Aquest sobrecost, Fortuny l’ha argumentat per “l’increment substancial del preu de les matèries primeres” com ferro i alumini, i per les millores de seguretat que s’han de fer en un immoble que, a més requereix una intervenció acurada en tractar-se d’un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), amb elements patrimonials a conservar.El consistori ja tenia reservats 2,5 MEUR per desenvolupar la iniciativa. Ara en caldran més i, de moment, des de l’equip de govern no estan disposats a tirar-lo endavant a qualsevol preu. “No renunciem al projecte, el farem. Però no farem un dispendi no sostenible i no controlable”, ha advertit Fortuny. El titular de Territori de la ciutat, Xavier Puig, ha afegit: “no ens tornarem bojos. Buscarem altres fórmules”. La principal és recórrer als fons Next Generation. Puig s’ha mostrat optimista sobre poder rebre diners europeus perquè el projecte “està preparat”. “Està a punt per licitar-se”, ha insistit. D’entrada també han demanat una pròrroga dels fons Feder, però Fortuny ha reconegut no ser gaire optimista. En cas que es perdés aquesta subvenció es recorreria als Next Generation de manera més quantiosa. Tot i això, han reconegut la incertesa del moment però han reiterat que el projecte no queda paralitzat.