Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

El PP envia una carta a Bolaños per desbloquejar la renovació del CGPJ amb noves condicions

ACN Madrid – El vicesecretari d’Acció Institucional del PP, Esteban González Pons, ha fet pública aquest divendres una carta que ha enviat al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, on […]

Agències 09/09/2022

ACN Madrid – El vicesecretari d’Acció Institucional del PP, Esteban González Pons, ha fet pública aquest divendres una carta que ha enviat al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, on assegura que el PP està disposat a renovar el Consell General del Poder Judicial (que té el mandat caducat des del 2018) utilitzant el sistema actual, però on estableix una sèrie de condicions. Principalment, els populars volen que la renovació es negociï directament al Congrés i que no es puguin proposar candidats que no hagin estat prèviament secundats pels jutges. A més, volen que s’estableixi que el CGPJ redactarà en sis mesos una proposta per reformar el sistema d’elecció dels vocals.

La carta arriba dos dies després del discurs del president del CGPJ Carlos Lesmes, durant l’obertura de l’any judicial, que va amenaçar amb mesures contundents si no s’arriba a un acord per a la renovació de l’òrgan de govern dels jutges.

Segons González Pons, el PP “comparteix” aquelles paraules, i hi veu una “oportunitat que no volem deixar passar”, perquè –diu- des que Alberto Núñez Feijóo va arribar a la presidència del PP la seva “ambició permanent” ha estat “renovar, regenerar i reformar les institucions”.

Els populars insisteixen en la necessitat de reformar el sistema d’elecció dels vocals del CGPJ per deixar les designacions en mans dels mateixos jutges, perquè “és anacrònic que a aquestes alçades l’elecció dels representants dels jutges encara depengui de la decisió arbitrària dels càrrecs públics”.

Amb tot, asseguren que no es volen escudar en aquesta discrepància sobre el model “per obstruir la renovació del CGPJ”, però estableixen noves condicions “perquè el nomenament de candidats no sigui un mer repartiment de quotes”.

A més de reclamar que el procés es dugui a terme al Congrés i que no s’hi puguin presentar candidats no avalats pels mateixos jutges, els populars volen que l’elecció dels presidents del CGPJ i del TC es dugui a terme pels vocals de cada institució “sense ingerències externes”.

També reclamen que “simultàniament al procés de renovació del CGPJ” es presenti una proposició de llei “de forma conjunta pels grups que donin suport a la despolitització de la Justícia” que es tramitarà pel procediment d’urgència.

En primer lloc, segons el PP, aquesta proposició de Llei derogarà la reforma que impedeix que el CGPJ pugui fer nomenaments quan hagi caducat el seu mandat. També regularà les “portes giratòries” i establirà que no es poden nomenar vocals que hagin tingut càrrecs vinculats amb la política en els últims cinc anys.

A més, aquest text establirà que tots els alts càrrecs de la carrera judicial passin a ser nomenats per una majoria de tres cinquens, i que els membres del Tribunal Suprem tinguin com a mínim 25 anys de servei actiu a la carrera judicial.

També ha de tenir, segons el PP, una “disposició addicional” perquè el PP presenti en sis mesos una proposta de reforma del sistema d’elecció dels vocals, i s’hauran d’establir “garanties d’independència” del Fiscal General de l’Estat.

Altres condicions són que s’incrementi la plantilla de jutges creixi en 200 cada any durant cinc anys, que es mantingui l’actual sistema d’accés a la carrera judicial per oposició, i que es modifiqui el magistrat autonòmic, de manera que “la terna formulada pels parlaments de les comunitats autònomes deixi de ser vinculant pel CGPJ”.