Diumenge, 29 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

El PP demana a la Mesa del Senat que aturi la reforma de la sedició i la malversació per “evident frau de llei”

ACN Madrid – El Partit Popular ha demanat a la Mesa del Senat que aturi la tramitació de la reforma del Codi Penal per “evident frau de llei”. En concret, […]

Agències 16/12/2022

ACN Madrid – El Partit Popular ha demanat a la Mesa del Senat que aturi la tramitació de la reforma del Codi Penal per “evident frau de llei”. En concret, els populars creuen que el fet que la reforma es tramiti com a Proposició de Llei i no com a Projecte de Llei incompleix el que estipula la Llei Orgànica del Poder Judicial. Alhora consideren que no hi ha necessitat de tramitació urgent de la Proposició, i considera “incomprensible” que una reforma “tan important” per a la “salvaguarda” de l’ordenament Constitucional es tiri endavant per aquesta via. D’altra banda, el grup del PP al Congrés ha registrat davant del Tribunal Constitucional una ampliació del recurs contra la Proposició de Llei per “derogar la sedició i rebaixar la malversació”.

A l’escrit que els populars han presentat a la Mesa del Senat també s’argumenta que la Comissió de Justícia del Congrés ha admès esmenes del PSOE i Podem “en contra del criteri dels lletrats” de la cambra baixa, que “van advertir de l’antijuricitat” que, al seu parer, presentaven.

Dues de les esmenes, en concret, són les que canvien les majories parlamentàries necessàries per nomenar els magistrats del Tribunal Constitucional que correspon designar al Congrés. El PP les considera “clarament inconstitucionals”.

Pel que fa a l’ampliació del recurs davant del Constitucional, a l’escrit el PP ha adjuntat l’acta de la reunió de la Mesa de la Comissió de Justícia que recull que els lletrats van assegurar que hi ha esmenes que podrien “no tenir una connexió material” ni una “relació d’homogeneïtat mínima” amb la Proposició de Llei, així com que el president de la Comissió va “obviar” aquestes advertències i va “rebutjar” la petició dels populars de no incloure les esmenes.

En paral·lel, el PP assenyala que, tot i que el dictamen de la Proposició de Llei es va votar al ple del Congrés, la petició d’empara al TC es referia al tràmit parlamentari, per la qual cosa, el trasllat de la iniciativa al Senat “no impedeix que l’alt tribunal pugui actuar”.

Tot plegat després que el TC hagi ajornat fins al dilluns el ple que tenia previst celebrar avui per debatre la petició de mesures cautelaríssimes del PP i Vox per aturar la reforma. La votació al Senat està prevista per al dimarts, per la qual cosa, l’àrbitre constitucional tindria encara temps per aturar-la.