Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

El ple de Barcelona aprova adjudicar el nou contracte de neteja a FCC, Sorigué, Valoriza i Urbaser

ACN Barcelona.-El ple de Barcelona ha aprovat aquest divendres adjudicar el nou contracte de neteja a FCC, Sorigué, Valoriza i Urbaser. El nou contracte de neteja i recollida de residus […]

Avatar
Agències 26/03/2021

ACN Barcelona.-El ple de Barcelona ha aprovat aquest divendres adjudicar el nou contracte de neteja a FCC, Sorigué, Valoriza i Urbaser. El nou contracte de neteja i recollida de residus de l’Ajuntament de Barcelona és el més gran del consistori i preveu una inversió de 2.300 milions d’euros en vuit anys. Previsiblement, el contracte entrarà en vigor a principis del 2022 i incorporarà diferents novetats. Per exemple, el nou contracte també preveu que siguin més baixos i redueix un 17% els de rebuig a favor d’augmentar un 25% els de selectiva. A banda, un 66% de la flota dels vehicles de neteja seran elèctrics, en comparació al 20% actual, i augmentarà la plantilla en 400 persones.

També preveu que tots els nous contenidors incorporin les característiques tecnològiques necessàries per funcionar com a ‘intel·ligents’ en un futur.L’adjudicació s’ha aprovat amb el vot favorable de BComú, PSC, ERC i JxCat i l’abstenció de Cs, PP i BCanvi. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia ha destacat la importància del contracte i ha defensat que “s’adaptarà millor” a la neteja que necessita la ciutat, a més de tenir més equips per “donar respostes ràpides”. Badia també ha advertit, com ja ha dit en altres ocasions, que pot ser que hi hagi “algun tipus de reclamació” al tribunal de contractació. En aquest cas, entrarà en vigor nou mesos després un cop aclarits els “dubtes jurídics”. L’oposició reclama que es controli el compliment del contracteEl regidor republicà Jordi Coronas ha expressat el suport al contracte perquè és un tràmit necessari i inclou millores respecte l’anterior. Alhora, però, ha defensat que cal vetllar “pel compliment estricte” del contracte. “Venim d’un passat on hi ha hagut fraus per alguna empresa que torna a gestionar el bloc més important d’aquest contracte”, ha dit referint-se a a FCC. També ha indicat que seran “exigents” amb l’avançament “al màxim possible” del calendari per arribar a la recollida personalitzada. Al seu torn, Francina Vila (JxCat) ha apuntat que és important que es garanteixi que hi hagi “menys soroll i menys emissions”. En aquest sentit, veu amb bons ulls el nou contracte. Vila ha criticat que Barcelona estigui ara “bruta i degradada”. Cs, el PP i Barcelona pel Canvi han valorat positivament el nou contracte però s’han abstingut en la votació. Els taronges esperen que la divisió dels lots permeti “donar un bon servei”, mentre que els populars avisen que seran “molt exigents” perquè s’incorporin mecanismes de control a les empreses gestores. Per la seva banda, BCanvi ha justificat l’abstenció pels dubtes sobre la gestió, després de la “important decepció” del servei de neteja durant el confinament i perquè la gestió de l’anterior contracte “no va ser exemplar”.