Edició 2179

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 13 de juliol del 2024
Edició 2179

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 13 de juliol del 2024

El PDU de les Tres Xemeneies supera el primer tràmit al ple de Sant Adrià de Besòs tot i la protesta veïnal

|

- Publicitat -

ACN Sant Adrià de Besòs – El Pla Director Urbanístic (PDU) de les Tres Xemeneies ha superat aquest dilluns el primer tràmit administratiu per a ser una realitat, un cop el ple de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs ha donat llum verda al planejament que ha de reflotar l’entorn del riu Besòs a l’alçada de les icòniques xemeneies de l’antiga central tèrmica. Amb els vots a favor de PSC, ERC i el regidor no adscrit, el punt ha prosperat en una sessió del ple que ha comptat amb la protesta d’una trentena de membres de la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies de Sant Adrià, quan han intervingut en la sessió per demanar als grups municipals aturar el projecte. Aquest dimarts el punt també es votarà al ple de l’Ajuntament de Badalona.

El ple ha debatut la validació del PDU tot i que aquest tipus de plans no necessiten una validació jurídica a través dels ajuntaments. No obstant, la Generalitat va accedir que en aquest cas el projecte comptés amb la validació local per enfortir un projecte de país, però que tindrà un impacte directe en la reconfiguració urbanística de dos municipis com els de Sant Adrià de Besòs i Badalona.

Publicitat

D’aquesta manera s’ha dut a debat el punt en forma de dictamen i per manifestar la conformitat amb el document per a l’aprovació provisional del PDU d’ordenació del front litoral en l’àmbit de les Tres Xemeneies, redactat per la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Una trentena de membres de la plataforma contrària al projecte s’han concentrat davant l’Ajuntament just abans de ple i han entrat a la sala un cop ja començada la sessió, exhibint pancartes i cartells en què es demanava aturar el PDU. Abans d’abordar el debat, s’ha donat veu a Roger Hoyos, un dels portaveus de la plataforma, que s’ha adreçat als assistents per demanar un replantejament i no donar llum verda al projecte.

<strong>L’impacte urbanístic i el clima</strong>

Els detractors del projecte posen sobre la taula l’impacte que un projecte d’aquestes característiques pot tenir en un entorn metropolità a tocar de mar i en la desembocadura d’un riu com el Besòs. “Malgrat que estem d’acord amb un pla funcional i un projecte com el del hub audiovisual, no és de rebut que es faci servir el projecte per amagar una gran operació immobiliària, un nyap urbanístic”, assenyala en declaracions a l’ACN Francesc Alfambra, portaveu del col·lectiu.

Els veïns contraris consideren que es vol tirar endavant un pla sense comptar amb la ciutadania, i sense tenir en compte la petició de dotar la zona d’un gran parc metropolità. “Som una zona que patim una mancança d’espais verds públics”, afegeix.

El col·lectiu retreu que es vulgui fer el projecte, a més, en una zona sensible en un context climàtic advers, i que farà que l’espai es pugui inundar en un futur. “No només ho diu l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que aquesta és una zona inundable, ho diu el temporal Glòria i la tempesta Filomena”, afegeix Alfambra, que recorda que en aquest episodis es van destrossar elements com el Pont del Petroli de Badalona i va inundar espais de l’entorn de les Tres Xemeneies.

“Això pot portar problemes de seguretat a les més de 5.000 persones que habitaran el nou barri de 30 blocs de pisos que s’hi preveuen”, assevera.

<strong>“Una oportunitat”</strong>

L’alcaldessa, Filo Cañete, considera que el projecte és un a “oportunitat que no es pot obviar”, i retreu que es parli de manca de participació. “Estem parlant d’un sector en mans privades que permetrà crear un parc metropolità, dels més grans, i portem deu anys parlant d’aquest àmbit i cinc del PDU”, ha assenyalat.

“Podem allargar-ho més temps, però aquest és un moment de confluència”, ha afegit Cañete, assenyalant que la Generalitat ha treballat de la mà del territori, concretament dels dos ajuntaments afectats, Sant Adrià i Badalona, i tenint en compte el debat als plens municipals: “Hi ha un consens”, ha destacat.

Amb tot, l’alcaldessa ha recordat que aquest projecte ha de permetre dotar l’entorn no només d’equipaments, espais verds i habitatges, sinó d’oportunitats econòmiques en el sector audiovisual i d’altres que hi veuran una oportunitat per a instal·lar-se: “Beneficia Sant Adrià i també a Catalunya”, ha dit.

Després d’un debat en què el públic contrari al PDU ha fet sentir la seva veu en nombroses ocasions, el punt s’ha aprovat amb els vots a favor del PSC, ERC i el regidor no adscrit, amb l’abstenció de Cs i els vots en contra de Més i Sant Adrià en Comú. Dimarts serà el torn de l’Ajuntament de Badalona, que debatrà la proposta al ple del mes de setembre.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió