Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

El MUHBA obre una nova etapa com a Museu de la Ciutadania amb set seus reformades i un nou centre Bon Pastor

ACN Barcelona – El MUHBA inaugura aquest 2023 una nova etapa com a Museu de la Ciutadania, un canvi conceptual i organitzatiu del museu en el marc del 80è aniversari. […]

Agències 23/02/2023

ACN Barcelona – El MUHBA inaugura aquest 2023 una nova etapa com a Museu de la Ciutadania, un canvi conceptual i organitzatiu del museu en el marc del 80è aniversari. Entre els actes programats destaquen les inauguracions de vuit seus del MUHBA, set de les quals han estat reformades o ampliades i una, el MUHBA Bon Pastor, és nova i es configura com el museu de l’habitatge de la ciutat. El MUHBA Padellàs es convertirà en la nova Casa de la història de Barcelona i s’inauguraran les mostres ‘Barcelona Flashback, una síntesi històrica’ i ‘Domènech i Montaner urbanista’.

El tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, ha defensat una nova manera d’explicar la història de Barcelona. Ha remarcat que no es tracta de fer subseus per fer més activitats, sinó que cada subseu expliqui una Barcelona des del món popular i de la gent que l’ha viscut. El Museu de la Ciutadania no representa un canvi de nom del centre, sinó que és una forma de definir el MUHBA, ha destacat el director del museu, Joan Roca.

<strong>Exposicions</strong>

Amb motiu dels 80 anys, el museu obrirà un seguit d’exposicions estratègiques per repensar la ciutat, com són les referides a l’aigua i el medi ambient, a l’habitatge i els barris, a l’ampli món del treball, a la mobilitat. A Padellàs, s’inauguren les exposicions ‘Barcelona Flashback, una síntesi històrica’ i ‘Domènech i Montaner urbanista’, en el marc de l’Any Domènech. Roca ha remarcat que aquesta és una de les “estrelles” de la programació del 2023.

Entre les exposicions temporals també hi ha la mostres ‘Rubió i Tudurí i Collserola al MUHBA Vil·la Joana; ‘MUHBA 80 anys, història del museu d’història’, al MUHBA Padellàs; ‘Moure Barcelona, de Cerdà al segle XXI’ (fase I) al Saló del Tinell.

<strong>Seus</strong>

El MUHBA Padellàs es convertirà en un ‘meeting point’ per explicar la història de la ciutat analitzar el present i imaginant el futur. El nucli articulador del museu, compta amb l’exposició de síntesi ‘Barcelona flashback, una síntesi urbana’. A la planta baixa hi haurà el museu àgora, ideat com un espai públic obert d’informació sobre la ciutat per propiciar noves maneres de conèixer-la, i el museu escola. A les plantes primera i segona l’exposició de síntesi interrogativa sobre la ciutat. A la planta superior hi haurà el Centre de Recerca, Documentació i Debat.

El nou espai museístic, MUHBA Bon Pastor, creat en col·laboració amb els veïns del Bon Pastor i també de Baró de Viver, mostra el repte de l’habitatge a Barcelona al segle XX i la seva evolució a través de l’espai restituït de quatre cases barates d’un dels primers polígons de la ciutat. L’exposició ‘Allotjar les majories. Barcelona, 1860-2010’ mostra com l’habitatge ha estat un repte constant a la ciutat contemporània.

Entre els espais renovats hi ha el MUHBA Barcino, MUHBA Palau Major, MUHBA Santa Caterina, MUHBA Fabra i Coats, MUHBA Casa de l’aigua, MUHBA Turó de la Rovira i el MUHBA Centre de col·leccions.

<strong>Renovació historiogràfica</strong>

El MUHBA presentarà al llarg de l’any un programa complet de renovació historiogràfica, amb un Atles històric de la ciutat i més de 15 publicacions de noves recerques sobre els temes clau de la història de Barcelona, els que contribueixen a fer reflexionar sobre el temps present.

<strong>Centre de Recerca, Documentació i Debat</strong>

El Centre de Recerca i Debat del MUHBA, posat en marxa el 2008 passarà a ser Centre de Recerca, Documentació i Debat a partir de 2023, ha apuntat Roca. Més que d’un centre, es tracta d’un programa del museu, perquè no té personal, a banda de l’equip mínim per organitzar-ne l’activitat com un punt de trobada intel·lectual, que amb els anys ha consolidat un programa de línies de recerca que nodreixen els objectius del museu.

Premis EMYA 2023

Al maig, entre els dies 3 i 6, el MUHBA serà l’amfitrió dels Premis EMYA 2023 (European Museum Forum i Consell d’Europa, considerats sovint com els “Nobel” dels museus, amb l’assistència de més de trenta delegacions europees. El MUHBA compleix així el paper “d’ambaixador urbà” prop de l’ICOM i d’altres metròpolis.

A preguntes dels periodistes, Martí ha manifestat que tots aquests canvis i novetats coincideixen amb el final de mandat previ a les eleccions municipals. Però ha assegurat que tot això ve de lluny. Ho ha argumentat dient que “les inversions sempre tenen un procés que comença amb la ideació, l’adjudicació de diners, l’encàrrec del projecte i una fase d’execució”. També han volgut que coincideixi ara amb el 80è aniversari del MUHBA.