Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

El Govern atorga la Medalla d’Or de la Generalitat a Lluís Llach i a Maria Teresa Codina

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat concedir la Medalla d’Or de la Generalitat a Catalunya a Maria Teresa Codina Mir i a Lluís Llach Grande. Destaquen les seves trajectòries, Llach com […]

Avatar
Agències 22/09/2020

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat concedir la Medalla d’Or de la Generalitat a Catalunya a Maria Teresa Codina Mir i a Lluís Llach Grande. Destaquen les seves trajectòries, Llach com a cantautor, escriptor, polític i pel seu compromís amb el país, i Codina com a mestra, pedagoga i pionera de la renovació pedagògica, amb un fort compromís amb l’educació dels col·lectius més desafavorits. La Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya és la màxima distinció honorífica que atorga l’Executiu. Es va crear l’any 1978 per distingir les persones que “hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya”. L’any passat, la Generalitat va atorgar la Medalla d’Or a la demògrafa Anna Maria Cabré i a l’escriptor Josep Vallverdú.

El cantautor i compositor Lluís Llach i Grande va néixer a Girona l’any 1948. Es va incorporar als Setze Jutges l’any 1967 i va esdevenir una de les figures més populars de la Nova Cançó. A més de lletres pròpies, també ha musicat textos de poetes com Kavafis, Salvat-Papasseit, Joan Oliver, Josep Maria de Sagarra, Màrius Torres o Miquel Martí i Pol. El 2007 va tancar quaranta anys d’una carrera artística que el va dur a actuar arreu del món i a assolir èxits discogràfics sense precedents en la cançó catalana.Com a escriptor, ha publicat ‘Memòria d’uns ulls pintats’ (2011), ‘Estimat Miquel’ (2013), ‘Les dones de la Principal’ (2014), ‘El noi del Maravillas’ (2017) i ‘Escac al destí’ (2020). Les seves novel·les han estat traduïdes a diverses llengües (castellà, alemany, francès, italià i neerlandès).Llach també va ser parlamentari de Junts pel Sí i va liderar el Consell Assessor pel Debat Constituent.Teresa CodinaLa mestra i pedagoga Maria Teresa Codina i Mir (Barcelona, 1927) va estudiar magisteri i filologia clàssica, i va completar la seva formació a París. Fundadora i directora de l’escola Talitha (1956) i pionera de la renovació pedagògica, s’ha destacat pel seu compromís amb l’educació de col·lectius desfavorits.Amb Marta Mata, Pere Darder i altres mestres va participar en la fundació de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Amb Basilio González, el 1974 va crear l’Institut Can Tunis, a instàncies de l’associació de veïns, i més tard l’escola Avillar Chavorros (1978) i Xavó Xaví (1988). També ha encapçalat un Projecte d’Educació Global al barri gitano de Can Tunis (1977).