Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El festival Primavera Life porta a Barcelona una adaptació escènica del cicle ‘Winterreise’ de Schubert

ACN Barcelona.-Una adaptació escènica del cicle ‘Winterreise’ de Schubert donarà aquest diumenge el tret de sortida al festival Primavera Life. “El muntatge explora des de la dramatúrgia l’art de la […]

Avatar
Agències 24/03/2021

ACN Barcelona.-Una adaptació escènica del cicle ‘Winterreise’ de Schubert donarà aquest diumenge el tret de sortida al festival Primavera Life. “El muntatge explora des de la dramatúrgia l’art de la cançó”, ha resumit el director artístic del festival, Marc Busquets. La producció és el debut a Barcelona del director sevillà Rafael R-Villalobos, qui al maig debutarà al Gran Teatre del Liceu. “El que veuran els espectadors de principi a fi és el viatge d’una persona a la seva ment”, ha avançat el director. El muntatge el protagonitzen el contratenor Xavier Sabata i el pianista Francisco Poyato i és la primera “incursió escènica” del Life Victoria. Aquest és un format que el festival “vol explorar en futures edicions”, segons ha revelat el seu director.

Villalobos s’ha inspirat en el teatre de Samuel Beckett per a la dramatúrgia d’aquest espectacle. Així, el muntatge presenta un home “solitari i obsessiu” que espera a la seva amant, qui no tornarà perquè l’ha abandonat. Amb tot, el recital també porta a reflexionar sobre la salut mental, segons ha explicat Villalobos. Pel que fa a l’estructura del muntatge, el director ha assegurat que ha optat per mantenir “la pròpia del cicle”, que es divideix en dues parts. “El que es fa és acompanyar amb imatges la música de Schubert”, ha definit el director. En aquesta línia, ha avançat que el recital pretén crear un “caldo de cultiu” per tal que el públic es pregunti coses tant del personatge com d’ell mateix. De fet, el personatge protagonista de l’obra no té nom ni edat per tal d’apel·lar a la “universalitat”, ha justificat el director. El recital inclou 24 cançons, interpretades pel contratenor Xavier Sabata acompanyat de Francisco Poyato al piano. “Cadascuna de les cançons està mostrant diferents moments pels quals travessa una persona incapaç de superar una ruptura”, ha dit Poyato. Sabata ha explicat que es va formar en teatre i, en aquesta línia, ha reivindicat que a ‘Winterreise’ no actua ni com a actor ni com a contratenor, sinó com a intèrpret. “Sabata és un intèrpret suficientment intel·ligent per deambular entre actor i cantant a dalt de l’escenari i, al final, és un intèrpret”, ha defensat Villalobos. Debut a BarcelonaVillalobos ha celebrat poder debutar a la capital catalana. “Barcelona va ser la ciutat on jo vaig pensar que podia ser director”, ha confessat. En aquesta línia, ha assegurat que ‘Winterreise’ és una versió escènica que el defineix “moltíssim”.Programació del Pimavera LifeA banda de ‘Winterreise’, el cartell de la primera edició del Primavera LIFE el completen les sopranos Christiane Karg i Sylvia Schwartz, els barítons Julien van Mellaerts i Simon Leppper, el tenor David Alegret i els pianistes Malcolm Martineau i Rubén Fernández Aguirre. La majoria de recitals es faran al recinte modernista de Sant Pau, seu del Festival.