Edició 2289

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 01 de novembre del 2024
Edició 2289

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 01 de novembre del 2024

El Cercle  critica la “temptació” de repetir eleccions i demana “coratge” per fer un govern transversal de centre

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Cercle d’Economia adverteix aquest dijous contra “la temptació” de repetir eleccions al Parlament després que els comicis de diumenge passat hagin deixat un escenari postelectoral “complex” i demana “coratge” per fer un govern mitjançant el “pacte i la transacció”. “En temps de polarització, que degrada la capacitat transformadora de la política, és l’hora d’una transversalitat que permetria repoblar el centre”, assenyala l’entitat en una nota d’opinió on demana “forjar majories sòlides i estables que permetin fer polítiques ambicioses”. El Cercle també adverteix sobre la baixa productivitat que afecta en els darrers anys l’economia catalana i espanyola i exigeix una reforma “urgent i profunda” del sistema de finançament.

En la nota d’opinió prèvia a la celebració de la reunió anual del Cercle d’Economia, l’entitat avisa que repetir els comicis per la impossibilitat de formar un bloc de govern seria un “mal símptoma” ja que podria augmentat “la desafecció de la ciutadania respecte de la mecànica democràtica”. Amb tot, els empresaris consideren que caldrà “coratge” als partits perquè els implicarà “sortir del bloc” i pactar amb altres forces.

Publicitat

“Aquest coratge polític ha de comptar amb l’acompanyament exigent, però còmplice, dels altres lideratges del país, socials i empresarials”, continua la nota d’opinió de l’entitat, que aposta per acabar amb “l’anormalitat institucional” dels darrers anys. “La normalització de l’excepcionalitat té uns costos extraordinaris”, s’exclama el Cercle en el document, en el qual també recorda que des del 2010 s’han succeït cinc legislatures amb una duració de poc més de dos anys i mig davant els quatre en circumstàncies normals.

En tot cas, el Cercle apunta que “revertir a dinàmica dels últims vint anys no és fàcil, però tampoc és impossible” i afegeix que “hauria de ser el principal desafiament col·lectiu pel país”.

“Voldríem que la política catalana, tant la que es fa al Parlament com a les Corts, actués com a motor pel canvi de model que ha de fer possible augmentar la productivitat del nostre país”, exposa el Cercle.

De fet, els empresaris insisteixen en la seva advertència sobre la baixa productivitat de Catalunya i l’Estat espanyol i exigeixen actuar de “manera urgent i coordinada”. “Les dinàmiques recents són preocupants. Mostren una economia abocada a la mediocritat si no s’actua de manera urgent, coordinada i amb determinació”, assenyalen.

L’entitat també avisa de la renda per càpita arran de l’escàs creixement d’aquesta productivitat. Si bé l’entitat admet que la xifres macroeconòmica en termes absoluts “ha estat i encara és positiva”, diu que hi ha un “dibuix molt diferent si es mira en rendes per càpita”.

El Cercle explica que l’augment de l’activitat econòmica ha anat acompanyat d’un “important creixement de la població els darrers anys i això fa que, en termes per càpita, l’evolució de l’economia no sigui tan brillant com mostren els grans agregats macroeconòmics” i que a més, la composició sectorial del PIB es decanta “cada vegada més” a activitats del tercer sector, com per exemple el turisme i el comerç, que presenten nivells de productivitat i salaris més baixos.

En tot cas, el Cercle afirma que el creixement de la productivitat és inferior i s’allunya del de la UE. En aquest sentit, indica que entre el 2000 i el 2022 la distància ha passat del 6% al 12% inferior. “La nostra econòmica cada vegada s’assembla més a la de les regions menys productives de la UE”, afegeix.

En la nota, el Cercle opina que “el problema de fons és la falta d’un model econòmic clar i ambició a llarg termini”. A banda de la terciarització de l’economia, l’entitat també ho atribueix al teixit productiu, format sobretot per petites i mitjanes empreses “cosa que fa difícil explotar economies d’escala i guanyar productivitat”.

Entre d’altres, els empresaris apunten a quatre factors “especialment rellevants” i que haurien de ser “prioritaris” de cara la nova legislatura per millorar aquesta productivitat.

En primer cas, l’educació i la formació de capital humà, amb una formació professional que tot i que ha millorat “encara dista” dels països de l’entorn i un sistema educatiu que estigui a “l’altura” de les necessitats. En aquest sentit, admet problemes de recursos però també retreu als sindicats una actitud “molt corporativista”. “És urgent redreçar aquesta situació posant l’educació en el centre de l’acció de govern”.

En segon lloc, identifica la recerca i innovació, on hi ha una “bona base de partida” però que cal dotar de “molts més recursos” ja que s’està “lluny” de la mitjana comunitària i “molt lluny” dels països amb nivells de productivitat més elevats. Tot i així, el Cercle reconeix que Catalunya és la comunitat que avui capta més fons europeus i ho atribueix al fet que la recerca i la innovació han gaudit d’una “certa continuïtat”.

En tercer lloc, el Cercle cita les infraestructures i retreu als governs la seva “incapacitat manifesta” d’avançar en el seu desplegament. En aquest sentit, recorda que són “essencials per al bon desenvolupament del país”. Segons els empresaris, la construcció de noves infraestructures són “decisions estratègiques que cal pensar bé” però alhora afirmen que “no pot ser excusa ni justificació de la paràlisi que en aquests àmbits ha viscut el país els últims anys”.

Per últim, el Cercle veu “imprescindible” una reforma de l’administració pública com a element per al bon funcionament de l’economia. En aquest sentit, lamenta que s’han copiat “molt vicis d’altres països” i que l’administració actual és “burocratitzada, molt garantista i poc àgil” i que “això suposa un cost afegit per a les empreses”. El Cercle aposta, en aquest punt, per una reforma que simplifiqui normativa i processos, millori la transparència i asseguri el bon ús de les oportunitats que ofereix la digitalització” i veu les jubilacions que hi ha d’haver els pròxims anys “una gran oportunitat” per introduir totes aquestes modificacions.

<strong>Una reforma de finançament “imprescindible”</strong>

El tercer gran eix de la nota d’opinió del Cercle és el sistema de fiançament, sobre el qual creu que resulta “imprescindible” i inajornable” la seva reforma, que ha de ser “urgent” i “profunda”. Pels empresaris, l’actual model, que es remunta al 2009, presenta “greus deficiències”, no garanteix la suficiència financera de les comunitats i és “opac i profundament injust”.

A més, creu que no es base en la corresponsabilitat fiscal de les comunitats sinó en un “mecanisme intern de transferències gestionat per l’administració central que es liquida amb dos anys de retard, de manera que impedeix qualsevol exercici de planificació pressupostària”. “Tot plegat, un despropòsit amb implicacions polítiques i econòmiques molt nocives”, conclou.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió