Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Descobreixen que el plàncton als oceans polars emet gasos que contribueixen a formar núvols i incideixen en el clima

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Investigadors de l’Institut de Ciències del Mar, de l’Institut de Química Física Rocasolano y el Plymouth Marine Laboratory han descobert que el plàncton als oceans polars emet benzè i toluè, dos gasos d’origen biològic que contribueixen a la formació de núvols i incideixen en el clima. El treball, publicat a la revista ‘Science Advances’, descriu les primeres mesures de benzè i toluè als oceans polars i indica que aquests compostos tenen un origen biològic. Fins ara, es pensava que la seva presència a l’aire marí polar era una prova de l’abast de la contaminació humana procedent de la combustió de carbó i petroli o de l’ús de dissolvents, entre d’altres.

L’única manera de saber com es regulava la composició atmosfèrica prèviament als canvis profunds generats per l’activitat humana a l’era industrial és estudiar aquelles regions on l’aire roman encara net, com és el cas de les zones polars.

Publicitat

Per a l’elaboració de l’estudi, l’equip va mesurar les concentracions de benzè i toluè a l’aigua superficial i a l’aire durant el transcurs de dues campanyes oceanogràfiques: una a l’Àrtic i una altra a l’Oceà Austral. La distribució d’aquests gasos, la seva relació amb la quantitat de fitoplàncton i el fet que l’oceà els emetés constantment a l’atmosfera en lloc de captar-los, van portar els investigadors a la conclusió que tenien un origen biològic.

Després, en incorporar les dades a un model global de química atmosfèrica i clima, l’equip científic va advertir que el benzè i el toluè emesos per l’oceà contribuïen significativament a la producció d’aerosols. Això passava sobretot a l’atmosfera extremadament neta i no contaminada de l’Oceà Austral, on aquests dos gasos augmentaven la quantitat d’aerosols orgànics en un 8% i fins a un 80% en situacions transitòries.

Segons els autors del treball, el més probable és que l’efecte natural del benzè i el toluè marins sobre la química atmosfèrica fos un fenomen generalitzat i global abans de la revolució industrial. Tanmateix, ara estaria emmascarat per l’impacte generalitzat de la contaminació.

En el futur, l’equip aprofundirà en l’estudi de l’impacte de la vida microscòpica de l’oceà a l’atmosfera. En aquest sentit, d’aquí a dues setmanes es desplaçaran de nou fins a les aigües antàrtiques per confirmar la troballa i recollir més dades.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió