Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

CSIF critica que la presó de Quatre Camins no ha activat el protocol pel covid-19 en més d’un cas positiu

ACN Barcelona.-El sindicat CSIF ha criticat aquest dilluns la direcció de la presó de Quatre Camins, a La Roca del Vallès (Vallès Oriental), per no haver activat, en més d’una […]

Avatar
Agències 30/03/2020

ACN Barcelona.-El sindicat CSIF ha criticat aquest dilluns la direcció de la presó de Quatre Camins, a La Roca del Vallès (Vallès Oriental), per no haver activat, en més d’una ocasió, el protocol contra el coronavirus i no haver alertat la resta de treballadors quan han aparegut casos positius. Per això, demana una reunió del comitè de crisi i que s’activi el servei d’inspecció penitenciària. Segons el sindicat, la presó ja ha tingut diversos positius entre els seus treballadors.

Segons el CSIF, el cap de setmana del 13 al 15 de març, el primer de confinament, un total de 13 funcionaris i un cap d’unitat van treballar al Departament de Comunicacions. Entre el 17 i el 19 de març, cinc funcionaris d’aquest departament van avisar al centre que tenien símptomes de coronavirus i no podien anar a treballar. En aquell moment s’hauria d’haver activat el protocol previst, però CSIF assegura que no es va fer cap seguiment dels contactes ni es va comunicar a la resta de treballadors del centre.El següent cap de setmana, del 20 al 22 de març, els cinc funcionaris afectats continuaven de baixa mèdica i en confinament, però sense que se’ls hagués fet cap prova per determinar amb seguretat que es tractava de coronavirus. La resta de treballadors del seu torn, vuit funcionaris i un cap d’unitat, haurien d’haver estat aïllats, però van treballar amb normalitat.El 24 de març, l’estat de salut d’un dels funcionaris empitjora i és ingressat a la UCI de l’hospital Arnau de Vilanova, a Lleida. El mateix dia, el cap de comunicacions del torn dels afectats va ser cridat a treballar per manca d’efectius. L’endemà, dia 25, l’afectat més greu dona positiu a la prova de covid-19. Els altres quatre funcionaris seguien aïllats a casa seva, amb tots els símptomes però sense que se’ls hagi fet cap prova.El següent cap de setmana, del 27 al 29 de març, la resta de membres del mateix torn van tornar a treballar. El sindicat assegura que hi ha un altre treballador de cap de setmana, d’un altre departament, que ha donat positiu, i altres casos amb símptomes, però la direcció del centre, segons CSIF, no ha activat cap protocol ni ha comunicat res a la plantilla.Un altre funcionari va comunicar el dia 19 al centre que era positiu. En aquest cas sí que es va activar el protocol i es van fer estudis de contactes. Un altre funcionari del mateix mòdul va donar positiu. Arran d’això, van fer nou estudis de contactes i només dos funcionaris quedaven pendents del resultat de la prova. Divendres 27 de març, un dels funcionaris pendent del resultat de la prova va comunicar al cap de serveis aquesta situació i li van ordenar que marxés a casa o que esperés ordre del director. El director del centre va ordenar la seva reincorporació immediata al servei, donada la manca de personal, sense saber el resultat de la PCR i sense seguir el protocol d’aïllament que marquen les autoritats sanitàries. El funcionari mencionat va fer servei i actualment està de baixa i en aïllament domiciliari.Un altre funcionari que havia tingut contacte estret amb un dels positius va prestar servei fins el dia 26 a les 14.30 hores al mòdul 4. Aquest va rebre comunicació telefònica per part de l´oficina de direcció amb l’ordre de marxar en aïllament domiciliari en espera de la realització de la prova. Durant tot el matí, el director del centre i el secretari de Mesures Penals havien estat al mòdul 4 sense cap protecció i en contacte amb aquest funcionari.