Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Club Editor publica ‘Mosaic III’ de Víctor Català amb 17 peces inèdites de l’autora sobre la seva infantesa

ACN Barcelona.-L’escriptora Víctor Català (Caterina Albert) va publicar l’any 1946 una versió reduïda de ‘Mosaic III’. 75 anys després, Club Editor publica l’obra en la qual l’autora narra en primera […]

Avatar
Agències 07/09/2021

ACN Barcelona.-L’escriptora Víctor Català (Caterina Albert) va publicar l’any 1946 una versió reduïda de ‘Mosaic III’. 75 anys després, Club Editor publica l’obra en la qual l’autora narra en primera persona episodis de la seva infància i inclou 17 peces inèdites que van ser trobades per Agnès Prats i Blanca Llum Vidal al Fons Víctor Català, a l’Escala. “Corresponien a records d’ella d’una infantesa molt primerenca”, ha indicat Prats. L’obra porta per subtítol ‘Intimitats’ i ‘Impressions literàries sobre temes domèstics’. Maria Bohigas, editora de Club Editor, ha anunciat que properament publicaran ‘Mosaic I’ i ‘Mosaic II’.

A ‘Mosaic III’, Víctor Català converteix records en contes. L’autora és el seu propi personatge, i narra la seva intimitat per mostrar-se com s’ha format l’artista i com ha batallat per la seva llibertat des dels dos anys. Com ha explicat Club Editor, són peces curtes, episodis d’infància “impresos tan vivament en la memòria que esclaten amb frescor en ser rescatats”. Català parla des de les bestioles que habiten casa seva o el jardí de la infància, i quan pinta les parets del menjador de dalt a baix.Bohigas ha explicat que ‘Mosaic III’ és un llibre que Català va publicar després de la Guerra Civil. “El que va fer ella amb Mosaic, va ser crear una secció amb personatges que no són inventats, sinó que són ella mateixa. Podríem pensar que és l’únic que llibre que hauria pogut signar com a Caterina Albert i sinó ho hem fet és perquè hi va escriure Víctor Català”. Blanca Llum Vidal, curadora de l’obra ‘Mosaic III’, creu que una de les coses que fa “gegant” un artista és que no deixa de sorprendre. “Quan ens van encarregar els darrers passos de les reedicions de Víctor Català, estàvem davant del Mosaic conegut, dels records i de la primera persona”. Blanca Llum Vidal ha reconegut que no s’esperava moltes sorpreses, però van descobrir molts textos inèdits.En aquest sentit, Agnès Prats, curadora de l’obra, ha afegit que la primera sorpresa va ser la trobada de les 17 peces que formaven una unitat i estaven dins una carpeta i que estaven a punt de ser publicats. “Corresponien a records d’ella d’una infantesa molt primerenca”, ha indicat. Bohigas ha assenyalat que ara comencen, des de Club Editor, amb la publicació de ‘Mosaic III’, una obra que són les “intimitats” i té tres parts, una de les quals és inèdita i es diu ‘Fòssils’. Considera que ‘Fòssils’ és el naixement “d’una consciència pròpia i de l’entorn”. Després, ha afegit, vindrà la publicació de ‘Mosaic I. Vibracions’ i ‘Mosaic II. Encunys’, una obra que recull l’univers de figures de relleu en la vida personal i intel·lectual de Català. ‘La púa de rastrillo’Per altra banda, Lluïsa Julià, de l’Ateneu Barcelonès, va preparar l’antologia dels contes de Català: ‘De foc i de sang’ i aquest setembre sortirà la traducció al castellà que n’ha fet Nicole d’Amonville, sota el títol ‘La púa de rastrillo’.