Dissabte, 8 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Ciutadans critica les “propostes populistes” de Sánchez per reduir el consum energètic

ACN Barcelona – El portaveu de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Nacho Martín Blanco, ha qüestionat aquest divendres les “propostes populistes” del govern espanyol per reduir el consum energètic. Blanco […]

Agències 12/08/2022

ACN Barcelona – El portaveu de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Nacho Martín Blanco, ha qüestionat aquest divendres les “propostes populistes” del govern espanyol per reduir el consum energètic. Blanco diu que les mesures d’estalvi són “exigències draconianes” i que el que cal és reduir la dependència del gas rus allargant la vida útil de les centrals nuclears com a “energia verda de transició”. El diputat considera a més que el govern de Pedro Sánchez s’està beneficiant de la inflació desbocada, i l’insta a compensar-lo i a “donar exemple” amb mesures com una rebaixa de l’IRPF i contenció de la despesa pública. Això, diu el diputat taronja, aniria en la línia del que han fet països com Alemanya i França.

Nacho Martín Blanco ha dit que la inflació “disparada” s’ha de combatre pels efectes devastadors que l’augment de preus té per a les famílies espanyoles. En aquest sentit, l’exigència de Ciutadans és que l’executiu aprovi una rebaixa fiscal juntament amb mesures de contenció de la despesa pública, “enlloc de seguir fent propostes populistes i exigir als ciutadans que s’apretin el cinturó”.

D’altra banda, Blanco ha criticat les mesures de contenció del consum energètic, que segons el diputat estan afectant “sobretot el sector del petit comerç que només consumeix el 10% de l’energia”, i ha dit que no s’estan prenent mesures estructurals.

En aquest sentit, Blanco diu que davant la dependència del gas rus cal apostar per la “fórmula” d’estendre la vida útil de les centrals nuclears espanyoles, ara que la Unió Europea ha donat a aquesta energia la categoria de ‘verda’ de forma transitòria.

<strong>25% del català a l’escola</strong>

D’altra banda, Martín Blanco s’ha referit a la presumpta instrucció del Govern a 10 escoles que complien la sentència sobre 25% de castellà per a què no ho facin a partir del curs vinent, en virtut de la nova llei del català. El diputat diu que això seria “absolutament incomprensible, intolerable i inadmissible” perquè incompliria les resolucions judicials prèvies de TSJC, TS i TC. Preguntat per la situació actual, amb la nova llei aprovada al Parlament que no contempla les quotes lingüístiques, Blanco considera que la norma és un “tripijoc parlamentari” per incomplir  les diverses sentències que estableixen la vehicularitat del castellà, i que estan “per sobre de lleis i decrets del Govern”.