Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Ciuró demana construir espais de memòria col·lectiva per “combatre els discursos d’odi i intolerància”

ACN Sant Adrià de Besòs.-“Hem de construir espais de memòria col·lectiva per combatre els discursos d’odi i intolerància, i educar els joves en el respecte, l’equitat, la igualtat i la […]

Avatar
Agències 07/09/2021

ACN Sant Adrià de Besòs.-“Hem de construir espais de memòria col·lectiva per combatre els discursos d’odi i intolerància, i educar els joves en el respecte, l’equitat, la igualtat i la llibertat”. Així ho ha afirmat la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, en l’acte d’homenatge a les persones deportades de Sant Adrià de Besòs ‒José Álvarez, Alfredo Rionda i Antonio Conesa‒, durant el qual s’han col·locat tres llambordes ‘stolpersteine’ en record seu. La consellera també ha visitat l’espai on es construirà el futur Bosc d’empremtes, al parc Campus Diagonal-Besòs. “Memorials com el que s’hi instal·larà o les llambordes que avui col·loquem en aquest espai ens ajuden no només a no oblidar, sinó també a reflexionar sobre el present i el futur”, ha assegurat.

La consellera ha recordat que “homenatjar, escriure els seus noms, evocar els llocs on van viure abans del seu exili, permet que aquestes persones tornin a ser presents entre nosaltres”. I ha afegit: “nosaltres no els volem oblidar. Ni a ells ni a tants altres homes i dones que van lluitar contra el feixisme, als qui devem la més forta de les conviccions que res de tot allò no ha de tornar a passar mai més”.Ciuró ha reiterat que recordar aquestes persones és més necessari que mai, sobretot per “les amenaces que ens assetgen actualment, com per exemple el racisme, els discursos totalitaris o la proliferació de formacions polítiques d’extrema dreta que, amb el seu populisme i conductes autoritàries, pugnen per imposar-se en l’àmbit polític i social”.En aquest sentit, Ciuró s’ha tornat a comprometre a presentar una llei catalana de memòria democràtica que, entre altres mesures, preveu evitar actes públics d’exaltació o d’homenatge al franquisme o actes contraris a la dignitat de les víctimes o dels seus familiars.